Hoe komen spullen het huis in (en hoe het te voorkomen?)

Wat heb ik nu elke keer op te ruimen, vraag ik me dan af. Een kritische blik in wat ik naar de kringloop breng, vertelt het me.

 • Te klein geworden en ongedragen (kinder)kleding. Het is zo gauw te veel. Het meeste is van de jongen of van de kleinste, dus gek is het niet. Ik kan dat niet doorgeven aan een volgende.
  Van mijzelf was het kleding die wat te groot geworden was, die ik wel nog had bewaard maar waarvan ik niet geloof er ooit nog in te gaan passen. Maar steeds als ik het aantrok, ergerde ik me aan te wijde mouwen enzo. Dus exit, toch maar.
  Oplossing: bij mijn ‘uniform’ voor de kinderen blijven van zwarte leggings met een longsleeve en een vest. Ze willen soms wel eens iets anders maar 95% van de tijd, dragen ze toch hun ‘uniform’. En dat geldt ook voor mij 😉
 • Spullen die ze graag wilden bij de kringloop, waarvan ik zei ‘oh, doe maar dan’. Puzzels die een keer gemaakt worden, boeken die gelezen zijn of niet gelezen meer worden. Niet zo’n drama. Beter dan nieuw kopen en in de kast laten liggen tot Sint Juttemis… Gewoon de natuurlijke ‘flow’ van spullen 🙂
 • Dingen die ik heb gekregen. Het gebeurt wel eens dat ik iets krijg van iemand en ik vind het altijd lastig om nee te zeggen. Ik probeer het (meestal zijn het kledingstukken) ook altijd wel, maar ik ben nogal een zeurpiet en doorgaans is het ‘nah’ op zijn best. Dus niet de moeite waard.
  Oplossing: nee zeggen. Gewoon vriendelijk bedanken, zonder al te veel excuses en redenen waarom. ‘Oh wat lief dat je aan me denkt, maar ik heb twee winterjassen, dus nee, bedankt’. Niet echt heel lastig om te zeggen….
 • Dingen die me handig leken maar het niet zijn. De dekbedden in het appartement van mijn ouders die ’s zomers te warm zijn en ’s winters te koud voor de kinderen. Als de kinderen daar slapen, kunnen ze net zo goed even hun eigen dekbed meenemen naar beneden.
  Oplossing: geen dingen kopen omdat ze handig lijken, maar gewoon doen met wat ik heb.
 • Kussens voor op de bank. Zo lang zocht ik dit filmpje, de man haalde het in een keer naar boven. Eigenlijk gebruik ik ze nooit. Ik heb er nog eentje, voor de buurvrouw van 1,50 meter die anders ‘verzuipt’ in onze stoelen.
  Oplossing: inzien dat kussentjes uitvreters zijn die alleen maar kostbare ruimte op je bank innemen 😀
 • Decoratie. Soms koop ik wel eens wat. Een lijst met een afbeelding, een kandelaar, een lamp… Om het vervolgens ook weer zat te zijn na een tijdje. Nogmaals, beter dan nieuw kopen en door de prijs niet weg willen doen natuurlijk. Ik zie het meer als ‘lenen’ tegen een kleine vergoeding en daar zijn het kringloopwinkels voor. Maar puntje bij paaltje is het een vrij overbodige exercitie. Oplossing: gewoon niet kopen.
 • Beddengoed. De kinderen hebben een aantal keren beddengoed gehad van mijn ouders. Een leuk maar synthetisch overtrek van Totoro (ik probeer synthetisch textiel bij mijn kinderen te vermijden), een te ‘kinderachtig’ geworden exemplaar van de jongen met Ninjago… Voor de kinderen heb ik katoen voor de zomer en flanel voor de winter en meer dan dat, hoeft er niet te zijn.
  Oplossing: neutraal en natuurlijk beddengoed. Is altijd prima.
 • Glazen en kopjes. Dat kwam omdat ik geruimd had in ons glaswerk en de meest nette dingen heb gehouden. De bonte verzameling is gaan kringlopen, zowel bij ons als bij paps en mams heerst thans orde in de kastjes.
  Oplossing: geen extra kopjes kopen. Wit, eenvoudig en niet te groot en niet te klein = perfect. Meer dan 1 per persoon en wat extra picardieglazen (voor warm en koud) is genoeg. Uiteindelijk.
 • Andere dingen, die langzaam ons huis verlaten. Een opstapje voor de kleinste. Wat cd’s die we nooit luisteren. Oorbellen van de oudste die net als ik geen oorbellen blijkt te verdragen. Wat dingen die we dubbel hadden nadat er een beter exemplaar kwam, als cadeautje bijvoorbeeld. Wat dingen die we over hadden nadat we de keuken hadden gerenoveerd, die nog in goede staat waren om hergebruikt te worden. Tja… zo gaat dat zo lang er af en toe nieuwe dingen het huis inkomen.
  Oplossing: totale economische stilstand tot er alleen nog geld is voor havermout en aardappels. Cadeautjes zijn slecht en evil.