En wat met 2021?

Oh ja, die komt er ook aan. De toekomst is ongewis en plannen maken lijkt soms zo zinloos. Toch zijn er genoeg dingen die ik kan doen. Beter kan doen. Kan gaan leren. Af kan wennen. Moet dat op 1 januari? Nee, natuurlijk niet. Elke dag is een nieuw begin maar als alle feestdagen straks weer achter ons liggen en het normale leven voorlopig weer even begint is dat toch een mooi moment om eens te kijken of wat ik doe, nog overeenstemt met wat ik wil doen.

Foto door Todd Trapani op Pexels.com

Allereerst: weer helemaal terugkomen in mijn goede routines.

Ik kan me druk maken dat er minder van terecht komt in deze vakantie maar zo rolt de vakantie. Ik doe de dingen wel maar in een ander tempo. Ik neem ’s ochtends de tijd om uitgebreid koffie te drinken met mezelf, daarna ontbijten de kinderen en ga ik zwemmen en daarna doe ik op mijn gemak mijn rondje. Geen haast om om half negen alles aan kant te hebben.
Wat er wel bij inschoot, was het koken van fatsoenlijke maaltijden in deze week. Dat heb ik nu weer opgepakt, er staat voor drie dagen aan verantweurd voedsel buiten. Wat salades, rijst, nasi, soep… heerlijk!

Minder schermtijd en nieuws

Ah, het is te verleidelijk deze tijd. Het interesseert me echt enorm en ik heb er weinig last van in de zin dat het me onrustig maakt. Ik slaap goed, pieker weinig. Maar toch, tijd doorgebracht achter een scherm is nooit de best bestede tijd. ‘Minder’ is een beetje rekbaar begrip.

Toen we twee jaar geleden een paar weken geen internet hadden, heb ik het eigenlijk ook niet gemist. Natuurlijk kwam er niets terecht van mijn voornemen om het zo te houden toen we de verbinding weer terug hadden. Ik moet hier nog eens iets op verzinnen. Hoe minder ik het gebruik, des te minder ik er naartoe getrokken word.

Mijn dagen plannen.

Dat helpt goed om ritme erin te houden. Natuurlijk is niet alles te plannen maar de dagen waarop ik ’s ochtends in mijn ‘dagboek’ schrijf wat ik ga doen zijn de dagen waarop ik ook het meeste doe en het minste tijd verspil met… zie boven.

Meer ‘intentioneel’ zijn. Met alles.

Geen dingen meer doen omdat ik ze nu eenmaal zo doe. Omdat dat makkelijker uitkomt. Omdat ik dat toevallig op dat moment zo wil. Jeukwoord, maar ‘bewuster’ leven, is mijn streven. Waarom zeg, doe, koop of eet ik iets? Ik denk dat ik redelijk ‘op weg’ ben, maar het kan altijd beter. Als ik nu terug kijk, zie ik toch dingen die ik, had ik er meer mijn hoofd bij gehad, anders had gedaan dit jaar.

Koffieconsumptie terugdringen.

Een gebed zonder einde πŸ˜‰
Echter, twee koppen ’s ochtends is genoeg. De rest smaakt toch niet zo geweldig en is meer een gewoonte dan een noodzaak πŸ˜‰ Water is prima de rest van de dag. Heel soms thee maar dat laat ik altijd koud worden. Blergh. Als de man weer op werk is en ‘gezellig nog een bakkie doen’ is minder aantrekkelijk, dan gaat het vast beter, haha.

Minder afhankelijk van electriciteit en andere moderne zaken.

Hoe minder je nodig hebt, des te sterker je bent. Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen en af te sluiten met alleen kaarslicht. ’s Ochtends in een koud huis de eerste warmte van de houtkachel absorberen, geeft een intens gevoel van geluk en comfort. Het aantal warme douches afbouwen, is goed voor stroomverbruik, mijn weerstand en huid. Onder meer.

Blijven ‘bade’. En wandelen.

Het is nu wel ECHT koud. In de buurt meet men zeewatertemperaturen tussen 3 en 5 graden en zo voelt het ook. Toch, het is iets waar ik naar uitkijk en wat ik niet wil stoppen nu het wat frisser wordt. Idem met wandelen. Niemand heeft ooit spijt van een wandeling.

Minimalistisch blijven leven

Soms moet ik gewoon weer even ‘moeite’ doen om de dingen eenvoudig te houden of maken. Bewust. Het is zo makkelijk om van alles toe te voegen en meestal is dat helemaal niet nodig. Nee zeggen tegen wat ik niet nodig heb. Gebruiken en zorgen voor wat ik heb, repareren wat kapot gaat en proberen zonder te leven als dat niet gaat. Daarentegen: wel ‘investeren’ in wat ons blij maakt.

Dus…. Bewuster (ieuw) is wel het magische woord. Mijn tijd en geld bewuster besteden. Bewuster zijn met wat ik in ons leven toelaat. Bewuster zijn met wat ik lees en kijk en hoor. Bewuster, bewuster, bewuster. Bla bla bla.

Fijne jaarwisseling beste mensen!

10 gedachten over “En wat met 2021?

 1. Bedankt voor je vorige blogje, ik herkende er veel in, maar het gekke is dat ik me dingen soms pas realiseer (dat het bij mij ook zo werkt) als ik het lees, dus je helpt me dan een beetje om mezelf meer te snappen. Rare zin. Anyway, ik heb de film die je aanraadde gister gezien. Dochter vonden het een te ‘trage’ film, en dat ze te weinig zagen van wat het gezin nu allemaal precies mee maakte, en dat snap ik wel, vond ik enerzijds ook, anderzijds zat er zoveel wijsheid in, in wat de ‘keepers’ zeiden. Ze hebben zo gelijk…

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie β€˜voornemens’! Same here! Eigenlijk kom ik op hetzelfde uit als jij, op het bade na dan. Dat vind ik zo stoer!! Maar geen zee voor de deur hier helaas. Maar ik kan wel koud douchen uit gaan proberen.
  Ik ben geen grote plannen maker. Nooit geweest en ik word er erg onrustig van. Manlief doet dat wel graag, maar voert het dan vervolgens nooit uit. Zinloos vind ik dat, de hele dag met je hoofd in de toekomst leven. Doe mij maar het nu, en kleine plannetjes maken voor morgen of overmorgen. Die ik dan ook uit kan voeren. Dat levert ook veel meer voldoening op. En ja, heus droom ik ook wel eens over later. Misschien nog dit of dat, maar eigenlijk maakt het me niet eens zo veel uit of daar nog iets van uitkomt.
  Voor jullie ook een mooi 2021 gewenst, en ik hoop voor jullie dat je jullie familie weer snel in real life kunt zien! 😘

  Like

 3. Wat leuk om te lezen. Ik heb dat ook vaak hoor, dat ik het lees en dan pas denk van…. oh ja, dat is eigenlijk wel zo. Ik ga de film vanavond kijken. Had een stukje gezien en dacht: dit moet heel mooi zijn en hij is ook maar even te zien, dus vandaar dat ik hem meteen deelde πŸ™‚

  Like

 4. Bedankt voor je inspirerende woorden! Herkenbaar 😊. Een fijne jaarwisseling en voor 2021 wens ik je liefde, een goede gezondheid, rust en ruimte en veel mooie momenten toe ❀

  Like

 5. Voor jullie ook een heel gelukkig en gezond en minimalistisch jaar πŸ™‚
  En zo zie je maar: er is altijd wel iets om aan te werken.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s