Wat te doen, nu.

Wat kan je doen, als je instinct schreeuwt: ‘dit gaat volledig de verkeerde kant op!’ in een wereld waarin iedereen nog steeds lijkt vast te houden aan ‘ze bedoelen het vast niet zo slecht’ en ‘in april krijgen we onze vrijheden wel weer terug’. Een overheid die haar macht afstond, vrijwillig… waar hebben we dat recent nog gezien? Nee, precies. Dit gaat niet voorbij.

De man is wat milder dan ik. Hij erkent wel het bestaan van de plannen voor een ‘Great Reset’ en een zekere machtsovername maar is er niet van overtuigd dat het allemaal zal gaan zoals gepland. En ik ook niet, ik houd hoop, maar zoals het er nu uitziet, met iedereen die zo heerlijk meewerkt, de kop in het zand steekt en de NOS en NRK blijft zien als vrije pers, vrees ik soms het ergste.

Maar wat ik doe….

The truth shall set you free. Bestaat de truth? Nee, alles is gemanipuleerd. Een interpretatie. Maar, het is naar mijn idee beter om de waarheid te zoeken, ook al is die niet mooi, dan tegen beter weten in te blijven geloven ‘het komt wel goed’. Ik schreef er al eerder over. Zie je angsten onder ogen. Het is beter na te denken wat je in een bepaalde situatie zou kunnen doen en ermee proberen te leven dat dat een optie is, dan wegkijken.

Lees stoïcijnen. Marcus Aurelius, Epitetus, Seneca…. Allemaal hebben ze op hun eigen manier flink af moeten zien. De een verloor veel van zijn kinderen en leefde tijdens twee uitbraken van de pest, een volgende werd verbannen en weer een was slaaf en gehandicapt. En allemaal hebben ze hun eigen filosofie om daarmee om te gaan wat neer komt op: verbeter wat je kan verbeteren, accepteer wat je niet kan veranderen en leer het verschil tussen die twee.

De video’s van Einzelganger zijn ook fijn, vind ik. Wit a ferry duts aksent. Maar dat hindert niet, de boodschap is mooi. Hij behandelt allerlei filosofie op een toegankelijke manier en zijn video’s zijn rustgevend.

Mentale voorbereiding. Wat doe je, als er echt vervelende dingen gebeuren? Waar kan je zonder, waar niet. Alle mensen voor ons leefden met veel minder comfort en gemak dan wij. We kunnen heel veel hebben, als we het hoofd niet laten hangen.

Wat is je grens en wat doe je als die bereikt wordt? Heb je alternatieven?

De situatie accepteren zoals ie is, geeft rust. Ja, ik kan in mijn hoofd sommige mensen van alles aan willen doen, maar daarmee vergiftig ik alleen mezelf, want zij merken er niets van. Bovendien heeft de aarde positieve vibraties nodig 😉 Het is zoals het is en dat wil niet zeggen dat we er niets aan kunnen veranderen maar NU moeten we het ermee doen zoals het is.

Voorbereiding. De Noorse overheid beveelt aan om voor minimaal drie dagen eten, brandstof en water in huis te hebben. Dat water hebben we in de vorm van een bron en waterfilter, eten heb ik altijd en qua brandstof: houtkachel, firebox, kaarsen…. Het is naar mijn idee gewoon dom, en nu helemaal, om te denken: ‘het gebeurt niet’. We zijn volledig afhankelijk van internet en stroom, dus dat zijn een soort massavernietigingswapens’, voor wie chaos wil scheppen.

Leef in het moment. Ja, lekker makkelijk maar laptop en telefoon uit scheelt veel. Iets nuttigs doen ook. Proberen wandelende gedachten terug te brengen naar het nu helpt uiteindelijk ook, hoewel dat oefening vereist.

Dood aan de smartphone. Simpel. Het is een totaal overbodig stuk technologie waarvan de nadelen de voordelen enorm overstijgen.

Schrijf het op. Ik vind het fijn om mijn gedachten op papier te zetten. Daarna maak ik de kachel er mee aan maar het is voor mij een fijne manier om de dingen uit mijn hoofd te krijgen.

Je immuunsysteem versterken. Angst en stress zijn letterlijk sluipmoordenaars, dus probeer die te vermijden waar mogelijk. Verder zijn mijn briljante ideeën als volgt:

  • Gezond eten. In mijn geval: op een klein beetje havermout na, geen granen, weinig suiker (heel soms voor het lekker als een ‘bewuste’ keuze en niet om mijn verslaving te voeden), groenten, fruit, pitten, beperkt vlees, soms vis of garnalen.
  • Sommige supplementen als visolie (Arctic Cod Liver oil), D3 extra in de donkere tijd, en wegens chronisch laag ijzer een heel lichte ijzertablet (Gentle Iron), soms magnesium, zink.
  • Elke dag in zee baden. We halen we nu redelijk moeiteloos de 100 zwemslagen en hebben nog geen dag gemist. Als dat niet kan: koud douchen of een koud bad na het douchen. De voordelen zijn eindeloos.
  • Elke dag naar buiten. Minstens een half uur, het liefst langer.
  • Vasten. De eerste weken van mijn cyclus gaat dit makkelijker dan de laatste. Ik probeer te eten tussen ongeveer 12 en 18:30.
  • Kombucha en appelazijn. Google maar.

Vind gelijkgestemden. Op het vreselijke twitter, in Telegram groepen (een soort whatsapp die ook op een laptop en zonder telefoonnummer functioneert), en het liefst in je buurt. Het is zo fijn te weten dat je niet alleen staat.

Relax. En voel je niet schuldig over de wijn die je drinkt of de joint die je rookt zo lang het je gewone functioneren niet beïnvloed. Ik drink nooit te veel, ik drink gewoon de perfecte hoeveelheid voor mij. Ik heb nooit een kater, voel me altijd fit als ik opsta om zes uur dus ik vind het prima.
Een avond op internet lezen is niet goed voor mijn innerlijke rust. Op de hoogte blijven is goed wat mij betreft, maar niet heel de tijd.

Laat het rusten. Als het ruzie geeft erover te praten of als je op twee totaal verschillende golflengtes zit en niet simpelweg van gedachten kan wisselen: laat het rusten. Je kan een paard wel naar de bron brengen, maar het niet laten drinken enzo. Op twitter ‘vond’ ik mijn lieve penvriendin S. Ik ben de viruswappie, zij het coronaschaap 😉 En dat vinden we prima. Misschien steken we iets van elkaar op en zo niet: even goeie vrienden. Letterlijk 🙂

Houd je op de vlakte. Over voorraden, je politieke denkbeelden, vermogen en investeringen. Is altijd beter. In elk geval in je naaste omgeving.

Blijf kalm. Kalme moeder = kalme kinderen.
Nou ja, dat niet maar het maakt wel een verschil. Althans, ik vind ze druk zat maar hoor altijd van iedereen dat ze zo rustig zijn dus dat zal dan wel. Ik raak niet echt snel in paniek. Oefenen op huis- tuin- en keukensituaties zorgt ervoor dat je echt gekke dingen misschien ook rationeler kan hanteren.

Zorg voor een goede huisapotheek. Hier een combinatie van pijnstillers, pleisters en verband, etherische olie, een homeopathische huisapotheek (hier te koop en nee ik verdien nooit iets aan een link) en kruiden. Verder zijn knoflook, honing en citroen altijd goed bij verkoudheden en dergelijke.

Heb een ‘bug out’ locatie. Handig als je in de stad woont om af te spreken dat je bij vrienden of familie in het tuinhuisje kan logeren, indien nodig. Hopelijk is het nooit nodig maar de tijden zijn onzeker en winds of change are blowing.

Word sterker. Leef met minder, wen aan kou, doe dingen zelf, begin een moestuin, mediteer, negeer, wandel, til zware dingen, zit op de vloer, slaap onder het open raam, houd je zaken op orde.

Leef met minder. Als je weet hoe weinig je nodig je hebt, weet je beter wat belangrijk en essentieel is. Je hebt altijd minder nodig dan je denkt. Niet dat dat je gaat redden maar het geeft wel rust te beseffen dat je kan redden met weinig. Leer haar knippen, dat zijn een van de weinige video’s op yt die nog niet worden gecensureerd 😉

Kennis is macht. We zijn allemaal weerloos als het erop aankomt maar tot die tijd kunnen we meer de baas zijn in ons eigen leven. Wat is gezonde voeding? Hoe kan je ondersteuning bij ziekte geven zonder medicijnen? Hoe dachten de mensen voor de ‘moderne’ tijd over levensvragen? Zij waren vele malen slimmer dan wij. Hoe meer je weet, des te minder je nodig hebt.

Routines. Er is een aantal dingen dat je elke dag moet doen om de boel gewoon draaiende te houden. Dat er soms dagen zijn waarop minder uit je handen komt, is vrij logisch… maar alles gaat beter als de was bij is, de bedden zijn opgemaakt, de vloer niet kraakt van de chips en er avondeten op tafel komt. Beter voor je eigen gemoed.

Het is ongelofelijk vervelend wat er nu gebeurt. Beangstigend wat we ons zien aftekenen.

Ik weet dat er genoeg mensen zijn die de maatregelen nodig en belangrijk vinden en het gevaar niet zien van de economie totaal slopen en hun vrijheden opgeven.
Mensen die zeggen ‘als het echt zo erg was, dan kwamen de mensen wel in opstand’, terwijl ze de mensen die zich verzetten tegen de huidige maatregelen, gekkies vinden. Die vrijheden opgeven zonder te beseffen dat ze ze niet zo maar terug krijgen. Mensen die zich graag laten vaccineren met een op zijn zachtst gezegd zeer dubieus vaccin. Allemaal prima, maar ik kan er niet goed bij dat die mensen niet beseffen wat hier gebeurt en liever nog harder in het overheidsverhaal meegaan dan te beseffen: dit gaat gruwelijk fout!

Eigenlijk zouden we ons niet op hoeven moeten peppen, zouden we gewoon een jas moeten kunnen kopen in een echte winkel en de revolutie moeten kunnen plannen in de kroeg onder het genot van een Hertog Jan.

Het is allemaal erg genoeg. Ik reis zelden voor de lol, ga zelden naar een café, ben redelijk allergisch voor winkels en een kapper heb ik echt al 20 jaar niet gezien (alleen de jongen is twee keer naar de kapper geweest, tot we achter kwamen wat een doodsimpel kapsel ie eigenlijk heeft) maar dat het niet meer KAN voor veel mensen en de reden WAAROM het niet meer kan, baart mij enorme zorgen.

Maar: het is wat het is momenteel. Of heb ik dat al gezegd?

In elk geval, ik doe ook maar wat. Maar misschien heeft iemand er iets aan.

Doei!