Ontsnappen aan moderniteit.

Ik ben momenteel de vrolijkheid zelve maar ik schreef dit vrijdag om mijn hart te luchten. Wie zin heeft in iets vrolijks ehm…. volgende keer beter 😀 Het zijn gewoon wat ‘brainfarts’, ik ben het zelfs niet altijd met mezelf eens.

De moderne wereld: ook voor het c-circus schreef ik meerdere keren hoezeer ik het veracht.

Ons leven is kunstmatig, leeg, oppervlakkig. Consumeren, comfort en meer vergaren van wat we al lang hadden, is de norm. ‘Wat, geen tv?’ ‘Hoe overleef je zonder mobiele telefoon?’ We zijn allemaal slaafjes voor onbekende anderen en met name voor politici en grote bedrijven. Vroeger werkten we ook voor anderen, maar toen maakten we allemaal deel uit van kleine, hechte gemeenschappen.

We zijn verslaafd aan onze eigen ‘domesticatie’. We hebben geen wortels meer in het verleden en momenteel weinig hoop voor toekomst. Vrouwen zijn zich gaan spiegelen aan de slechtste mannen (de nergens aan gebonden vrijgezellen, de machtigen van het bedrijfsleven, de aalgladde politici) en degenen dat niet zijn en kiezen voor een leven met huis, haard en kinderen worden vaak met argusogen bekeken en zelfs gepest door allerlei geniepige maatregelen die loonslavernij arbeidsparticipatie bevorderen. Mannen moesten in contact komen met hun vrouwelijke kant, in plaats van vrouwen en kinderen te beschermen en kinderen weten helemaal niet meer welke letter van het alfabet ze precies zijn. LBTQBISJKCNAJ?

Popcultuur vergiftigt de geesten van kinderen. En van volwassenen. Ergens in de jaren vijftig is men van bovenaf actief begonnen met het overboord gooien van goed fatsoen, van familierituelen, van alles wat ‘beknellend’ was. Alles uiteraard met het doel niet om de mensen als individu te versterken maar juist te verzwakken. Als ik wel eens een stukje televisie zie, heb ik plaatsvervangende schaamte, in het meest positieve geval.

Hoe sterk zijn we in deze tijden met een grote liefdevolle familie om ons heen en hoe zwak zijn we als ‘sterke vrouw’ die geen man of kinderen nodig had, gedwongen zijn met de kat op de bank te gaan zitten.

Hoe veel makkelijker hebben we het als we ons geluksgevoel niet afhankelijk laten zijn door waar we naartoe kunnen reizen, wat we kunnen kopen en welke hippe plaatsen we kunnen bezoeken?

Op school leren kinderen de meest nutteloze dingen. Rekenen: handig. Correct Nederlands, of Noors leren: uiteraard. Maar wat krijgen ze verder opgedrongen? Breek me de bek niet open. Wordt er nog iets verteld over de eigen cultuur? Over grootse dingen die onze voorvaderen deden? Over Europa voor het christelijk werd gemaakt? Waarom we het dinsdag en woensdag noemen? Over de grootse filosofen wiens werk 2500 jaar na het neerpennen nog altijd even waar en toepasselijk is? Waarom vieren we eigenlijk kerst in december, Maria Lichtmis begin februari, Pasen in de lente?

En natuurlijk is dat ‘dumbing down‘ niet gedaan omdat onderwijs en entertainment zich aan de mensen aanpaste, het is een bewuste strategie om mensen slim genoeg te houden om als slaaf in een bullshitbaan te kunnen blijven werken, maar stom, afgestompt of moe genoeg om niet buiten de kooi te kijken. Om ze vooral geen vragen te laten stellen. Je zou de vraag ‘is dit alles’ en ‘is er een andere manier’ eens oproepen bij mensen. Straks beseffen ze nog dat ze vrije mensen zijn en verenigd met elkaar veel krachtiger zijn dan als zielige ‘consument’.

Mensen leefden ooit met de seizoenen en onderworpen aan het land. Ze waren onderworpen aan het wilde, het echte en het mystieke. We hebben nu tijdelijk de illusie daar boven te staan, met catastrofale gevolgen. Na de middeleeuwen werd eeuwenoude volkswijsheid ‘ouwewijvenpraat’. De eerste slachtoffers waren de mythische wezens, de elfjes, kabouters…. allemaal in het moeras bij Shrek, wachtend op hun bevrijding… 😉

Mensen konden het weer voorspellen aan de hand van hoe vogels vlogen. Ze wisten wanneer ze gewassen moesten zaaien of oogsten aan de hand van hoe de maan stond. Ze voelden in hun botten wanneer het weer ging veranderen. Ze voelden het leven.

We zijn zo enorm veel verloren. Niet alleen de kennis om te kunnen leven van het land, maar ook een deel van onze menselijkheid. Onze wildheid. Van hetgeen ons verbond met de aarde.

En verder… we hebben geleerd dat we door de regels van het systeem, SOMS ons recht kunnen halen, en anders helemaal niet. Wil je vrij zijn of je recht halen? Wel de regels volgen. Van de overheid, die zich overduidelijk ver boven het gepeupel gesteld voelt. Toeslagenaffaire? MH17? Fotorolletjes van een oorlog op de Balkan? 80.000 man de zorg uit gewerkt?

Die mensen die de regels maken en die de regels eigenlijk maken, noemen we heden ten dagen de ‘elite’. Is het opgevallen? De onderlaag van bankiers, commissarissen en politici wordt steeds vaker in kranten (tv zou ik niet weten) de ‘elite’ genoemd. Dat we even weten dat er een verschil tussen hen, en u. Dat is handig, voor als we straks bezittingloos, werkeloos en nutteloos zijn, zo we dat al niet waren.

Oh, maar wat is DAN de oplossing? Of kan je alleen maar klagen? Wel… in essentie: ja 😀 Want de mensheid bestaat uit losse mensen maar met zijn allen zijn we wel de mensheid, een organisme op zich waar soms een ontsteking ontstaat en er soms een wordt opgeruimd maar wat bij elkaar een groot beest is, altijd op zoek en hongerig naar meer.

We gaan niet terug naar hoe het ooit was. Dat weet ik ook. Ik weet niet wat we er tegen kunnen doen en ik vind het in de huidige situatie, moeilijk me eraan te onttrekken, hoewel ik mijn best doe.

Ik heb wel het gevoel dat ik een aantal radicale keuzes moet en wil gaan maken. Het borrelt nu allemaal. Alles van het afgelopen jaar, de goede dingen, de ideeën, de frustraties…. Hoe wil ik leven en hoe kan ik straks nog leven?

Verander, voor je moet veranderen. Ik ben 11 jaar geleden een ander pad in geslagen en dat was langzaamaan steeds meer weg van de moderniteit, maar…. tja….

In elk geval, ik heb nooit beweerd dat er een kop, midden en een staart zat aan dit verhaal.

Doei!

6 gedachten over “Ontsnappen aan moderniteit.

 1. Ik ben heel benieuwd naar welke keuzes je gaat maken. Ik hoop wel dat we daar nog wat van gaan horen voordat je hier misschien verdwijnt?? Want ik zag al dat je IG aan de wilgen hangt. Begrijp ik hoor, het blijft voor mij ook een worsteling of en hoeveel tijd ik er mee door wil brengen.
  Soms komt nog wel eens het idee van een nieuw blog bij me boven borrelen, maar dat schuif ik altijd meteen aan de kant omdat ik niet wil dat mijn leven nog meer ‘ver-internet’.
  Maar misschien doel je ook wel op hele andere dingen. Weet dat het mij oprecht interesseert!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ondanks je ‘gemopper’ heb ik toch even lekker zitten grinniken. Je raakt weer een boel ‘gevoelige’ onderwerpjes op jouw eigen manier aan, heerlijk! Hoe het verder moet met ons, mensheid? Ik heb ook geen idee, maar in de grond denk ik iets als ‘BE the change you want to see in the world’. En daar zou ik een heel blog over kunnen schrijven, hoe je dat vorm kunt geven. Maar voor jou en mij? Onszelf blijven, kritisch en met gevoel, en elke dag de natuur in en ons daarmee verbinden… 💚

  Geliked door 1 persoon

 3. Jaaa, die ken ik allebei. Ik moet wel zeggen dat ik Kalle Flodin soms een beetje clickbait vindt qua titels en ook te veel nadruk legt op de sappige extra’s als je patreon wordt. Talasbuan leeft ook van Patreon supporters, maar die zouden dat nooit doen. Jonna Jinton vond ik altijd geweldig (en zij is ook echt een pionier, vele youtubers hebben nu kanalen op haar kanaal geinspireerd), maar met dat ze groeit, wordt ze meer een personage en minder authentiek. Dat is niet haar schuld hoor, helemaal niet. Als je zo’n grote sociale media persoonlijkheid bent, ligt letterlijk alles wat je toont onder een vergrootglas, helaas.

  Like

 4. Ja, kijk KF ook voor de beelden, zonder echt op te letten. Achtergrondfilmpje. De Jonna-klonen zijn wel grappig. Allemaal zo’n stemmetje en door het bos te huppelen…. lol.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s