Kerstinkopen, woohoo! (argh)

Nou, vandaag moeten we er aan geloven: kerstinkopen. Vorig jaar had ik dat in november al keurig geregeld en toen had ik daadwerkelijk zin in kerst. Tot het half december was natuurlijk, maar oké. Dit jaar heb ik kerst redelijk genegeerd, tot het niet meer kon en er opeens een kerstboom binnen stond.

Ik heb in het dorp bij het kleine speelgoedwinkeltje wat kleine kerstcadeautjes gekocht voor de kinderen en in de boom komt het een en ander aan ‘ervaringen’ zoals een keertje bioscoop, gebakje eten bij Café Strandhaven en naar een ‘pretpark’ waar je je hier ook niet al te veel bij moet voorstellen.

Ze hebben al niet heel veel: geen verjaardagen met opa en oma en oom en tante, geen sinterklaas…

Maar dat we in goede gezondheid kerst kunnen vieren, is uiteindelijk het allerbelangrijkste. De rest is franje. En volgend jaar hopelijk weer in vrijheid!

En er moeten traditionele dingen zijn: julegrøt (rijstebrij) met een amandel en wie hem vindt krijgt een snoepje ofzo. Cadeautjes onder de kerstboom. Een ‘kransekake’, een soort ‘taart’ met steeds kleiner wordende ringen. Zulke dingen. En dat is prima. En we kopen een ‘bålpanne’. Een vuurkorf op een driepoot. We wilden er al tijden eentje, wat vuur en gezellig en nu is er een goede aanbieding. Wachten loont!

Maar we moeten nu dus naar het winkelcentrum. (En vervolgens de Volvo voor hopelijk nu eindelijk goedkeuring voor de EU-controle wegbrengen)

De man heeft een dag vrij genomen en we zijn er om 10 uur in de hoop dat we dan nog niet over de hoofden hoeven lopen. Noren en kerst…. ik las dat ze 7000 kronen p.p. uitgeven aan alle dingen kerst, gemiddeld. 700 euro. Mensen vertellen dat er families zijn waar de kerstboom amper meer te zien is door de berg cadeaus er omheen. Letterlijk, ja.

En dan denk ik wel: het zou niet erg zijn als dat eens wat minder zou zijn. ‘Velstandskoma‘ beschrijft de situatie vrij treffend. Mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen.

Veel mensen hebben geen rem wat consumptie betreft. Als het meer kan, dan moet het ook meer. Ik snap dat echt niet. Mensen die aankomen met kerst? Ik eet echt niets meer dan normaal. Eerder minder. Ja, rebels hè? 😉

Nu is er ook weinig verleiding hier wat betreft kersteten: het toppunt van lekker vinden mensen ribbe (buikspek) met bruine saus, juletorsk (kabeljauw met aardappels en groenten, voor de mensen aan de kust) of pinnekjøtt (gedroogd gezouten en eventueel gerookt schapenvlees dat je eerst een halve dag moet weken in water). Geen carpaccio, geen luxe olijven, geen prosecco in de supermarkt….

De man zat onlangs te kijken op internet naar wat we de kinderen cadeau konden doen. Ik volg gewoon deze regel:

Maar serieus, wat we zagen. Een santa-mankini. De meest debiele kerstpakken. Het meest fantasie- en levenloze kinderspeelgoed, uiteraard alles in een of andere soort plastic uit China. Het een is nog een grotere belediging voor de intelligentie en creativiteit dan het andere.

En dan denk ik: alsjeblieft, laat dit hele circus maar eens in elkaar flikkeren. Even terug naar normaal. Het probleem is alleen, terug naar ‘normaal’ is geen optie. We hebben een monster gecreëerd. De banken, de centrale banken, de technologische mogelijkheden maar vooral onze volledige afhankelijkheid van deze technologie…. mensen lijken het kopen van zo veel mogelijk gekkigheid en het afsteken van vervuilend vuurwerk te zien als hun ultieme vrijheid.

Ah, gezellig zo vlak voor kerst.

Ik lees ‘Tomte en de Vos’ nog maar eens voor. De goeie ouwe tijd, toen de boerderijen nog huiskabouters hadden, die ’s avonds steevast een bakje grutten kregen want ook al zagen de mensen hem niet ze wisten dat hij er was. En zet de computer uit. Doei!

Fijne dag allemaal!

9 gedachten over “Kerstinkopen, woohoo! (argh)

 1. Een santa mankini?? Wat is dat in vredesnaam? Het moet inderdaad niet gekker worden!
  Je moet hier eens zien wat een lichtkermis het hier is geworden buiten. Manlief mopperde al dat hij door de kerstverlichting buiten van de buren de sterrenhemel niet meer kan zien.
  Haha, dat eten. Ja, ik heb ook de neiging om uit verzet minder te eten. Maar dat is voor nu niet zo verstandig aangezien ik sinds Corona er is alleen maar afgevallen ben. Wat er bij anderen aan Corona-kilo’s bijkomt, gaat er bij mij blijkbaar af. Maar ik zit nu op het gewicht wat ik heb als ik flink ziek ben geweest. Minder moet het niet worden. Dus ik eet gewoon met kerst, als in gewoon gewoon. Niet meer, dat lukt me niet eens al zou ik het willen.
  Succes met de inkopen en de auto!

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank je wel! Ja, dat licht is echt vervelend. Mijn buren willen ook steeds meer licht om het huis. Terwijl ze binnenzitten. Een snoer met van die kleine lichtjes vind ik gezellig hoor maar als je ziet wat ze ervan weten te maken, oei!

  Jij ook al zo’n emotie niet-eter. Had het wel verwacht eigenlijk. Als ik me wat gestrester of niet 100% voel eet ik ook veel minder. Moet ook opletten dat het niet zo wordt als vorig jaar, toen was ik door de stress nog 51 kg, bij 1.70 is dat wat weinig. Maar laat nu ook makkelijk eten staan.

  Like

 3. Kritische geluiden in de ‘mainstream media’ maken me gelukkig, dus even delen 🙂

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/16/deze-lockdown-is-disproportioneel-a4024165

  https://www.ad.nl/binnenland/groep-artsen-voorkom-liever-dat-mensen-in-het-ziekenhuis-belanden~a7f7c4a2/

  Het pas opgerichte Artsen Covid Collectief, hopelijk gaan we er meer van horen.

  Een artikel van eerder in december met weer een medisch ethicus (net als Erwin Kompanje):
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/04/medisch-ethicus-heleen-dupuis-solidariteit-moet-je-niet-eindeloos-oprekken-a4022594

  Dit soort kritische artikelen maken mijn dag, echt waar, hehe. Hopelijk neemt het langzaam toe.

  Like

 4. Ah fijne aanvulling! Een had ik al opgeslagen. Ik vind het super dat artsen nu eindelijk in opstand komen. Een van de eerste kritische artsen zei in het begin dat veel artsen heel timide zijn en dat het lang zou duren. Maar…. het gaat!

  Bergsma was ook wel scherp vanmorgen over essentiele zaken, over het ik niet dan jij ook niet… https://www.youtube.com/watch?v=EuD-ZszqdRI

  Probeer idd ook veel juist uit de mainstream media te plaatsen. Schrikt wat minder af.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij denken ook weleens dat een grote ommekeer niet zo erg zou zijn. Sommige kinderen hebben zo veel speelgoed dat ze niet meer kunnen kiezen. Om van de idiote gadget die er te koop zijn maar te zwijgen. Maar dan toch niet zoals meneer Schwab het wil. Dit zag ik deze week en het bevestigde wat we al vermoeden. Rutte en cs en het koninklijk huis zit gezellig bij the Great Reset. https://youtu.be/FvM1v_jt6AY het wordt dus nooit meer normaal.

  Like

 6. Op het lijstje van Joshua Becker vond ik het laatste item het mooiste.

  One thing they want
  One thing they need
  One experience shared with the family

  De kado’s zijn snel vergeten, de ervaringen blijven.

  Like

 7. Daarom krijgen ze ook weinig cadeaus. En inderdaad, doen wij ook. Of rondje met de boot bij goed weer, of met slecht weer en dan in het durp chocomel met slagroom drinken, of we klimmen naar de top bij de waterval…

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s