Dark to light.

Nou, dat was dat. Zijn er echt nog mensen die denken dat het gaat over het terugdringen van een virus als de horeca verantwoordelijk voor 3% van de besmettingen (besmettingen, dus mensen bij wie virusresten worden aangetroffen middels een niet daartoe bedoelde test) gesloten wordt, kinderen onderwijs wordt ontzegd en alles kapot moet?

Voorlopig zitten we hier prima, ik heb persoonlijk weinig last van maatregelen zo die er hier zijn -het voordeel van niet houden van reizen, winkelen, restaurants en evenementen.

Vanmorgen luisterde ik ‘Bakkie met Bergsma’ op youtube. Zij is leuk en eigenzinnig en nou ja, leuk is het niet wat ze zegt maar doorgaans wel raak. Ze had het over een quote die ik vorige week toevallig opsloeg op de laptop:

Ik heb het er vaker over gehad, dat het beter is om de duisternis te erkennen, dan wanhopig te blijven doen alsof het wel leuk is, want ‘we hebben het toch goed’.

Juist het onderkennen dat er duisternis is, maakt dat je het verschil tussen duisternis en licht kan zien. Als je jezelf steeds moet voorliegen en doen of alles oké is, vreet dat aan je. Hoeveel mensen verdoven zich met van alles om maar niet te hoeven denken aan wat er in hun binnenste omgaat?

Er is een verschil tussen jezelf stevig toespreken en liegen tegen jezelf. Ik vertel mezelf ook van alles. Dat het geen zin heeft om te piekeren over wanneer ik mijn familie weer zie. Dat ik mezelf veel beter voel als ik doe wat ik moet doen. Dat 2 graden, wind en regen heerlijk weer is om in de zee te springen. Liegen tegen mezelf zou zijn als ik zou zeggen: het komt wel weer goed, in maart zien we elkaar vast weer, ze doen het om ons te beschermen.

Mensen gaan ver om de duisternis niet te hoeven zien. ‘Dan maken we het zelf maar gezellig’ en ja, dat doe ik ook. Zoals altijd. Maar niet door de andere kant op te kijken.

Ik heb vanuit hier makkelijk praten. Maar om ergens op het Noorse platteland te wonen, was een bewuste keuze. Veel dingen zelf doen en niet voor mijn plezier afhankelijk zijn van winkelen als hobby, apparaten, kappers, professioneel nagellaksters, restaurantjes en luxe etenswaren en een berg ‘vrienden’.

Ik ben enerzijds blij dat de maatregelen zijn zoals ze zijn in Nederland. Ja, vreselijk, maar ik lees van veel mensen die woedend zijn, mensen die eindelijk zien wat er gebeurt, dat het hele land opsluiten voor 500 bezette IC’bedden totaal niets met het bestrijden van een virus van doen heeft. Gaan de ogen eindelijk massaal open?

Maar wat ik wil zeggen: onszelf voor de gek houden, heeft geen zin wat mij betreft. Beseffen dat we een duistere periode zijn ingegaan, wel.

Alleen als je onderkent dat je in de shit zit, kan je eruit komen. Zelfde met mensen met een verslavingsprobleem: zo lang ze zelf niet beseffen, of willen beseffen of benoemen dat ze een probleem hebben kan iedereen op zijn kop gaan staan maar dan verandert er niets.

Niet dat ik een verslaafde wil vergelijken met iemand die niet inziet waar we ingerold zijn. Of wel, want comfort is ook verslavend.

Het idee dat je kan doen wat je wil want er is altijd verzorging ‘van de wieg tot het graf’. De kachel gaat altijd aan als je aan de thermostaat draait. We hoeven zelden kou te trotseren en volle koelkasten zijn ons geboorterecht. Als je geen moeite wil doen, doe je gewoon boos tegen mensen die dat wel deden, en wel iets van hun leven maakten. Je beticht ze gewoon van racisme, mannelijk chauvinisme, white privilege of wat dan ook. Dan krijg je ook wat je wil.

Ik maak me geen illusies over het ontspringen van de dans. Ik heb geen glazen bol maar als heel Europa in de ellende wordt gestort, dan zal Noorwegen niet floreren. Uiteindelijk is dit ook maar een karig land waar vooral berken en elanden groeien waar toevallig olie is gevonden wat het land tijdelijk schathemeltjerijk heeft gemaakt. Ik hoop dat de man een beetje vis kan vangen en de kinderen brandnetels lusten 😉

Als je naar binnen kijkt en eerlijk bent, en ogen ziet dat dit faliekant fout gaat en daar ‘vrede’ mee kan hebben, of rustig over kan nadenken, dan kan je verder kijken.

En dan nog eens wat!

Voor ik het vergeet…. in Nederland zeiden ze: in Noorwegen is amper coronasterfte omdat mensen betere instructies krijgen en zich beter aan de regels houden……

Total & utter bullshit. En ik ben een halve kluizenaar maar niet helemaal gek.

Laat je niets wijs maken. Het klopt niet. Ze willen je een schuldgevoel aanpraten terwijl de meesten ALLES hebben gedaan wat ze zeiden.

29 gedachten over “Dark to light.

 1. Lieve Gerlinde, ik ben heel erg blij met alles wat je schrijft en publiceert over het Covid virus, vooral de documentaire van Nico Sloot zou iedereen, echt iedereen, moeten zien.
  Op integere wijze, geen speld tussen te krijgen, laat hij zien hoe we gemanipuleerd worden, hoe er wordt gelogen en bedrogen, gegoocheld met cijfers en hoe de media, letterlijk de Volkskrant, de mening van de staat volgen. Ik was verbijsterd en ben sindsdien behoorlijk aangeslagen.
  Heb ruzie met Jan en Alleman omdat ik mijn mond niet houd en mijn mening niet onder stoelen of banken steek.
  En deze tweede lockdown, wat een schande.
  Een vriendin, die er net zo over denkt vertelde dat 73% procent van de Nederlanders achter de besluiten van het kabinet staat.
  Ik ben in shock.

  Geliked door 1 persoon

 2. De IC’s liggen zelfs maar half vol op dit moment. Het besmettingscijfer ligt relatief hoog, maar het aantal ziekenhuisopnames is niks in vergelijking met april van dit jaar. Ik keek ook even naar de sterftecijfers, 16% van de bevolking zorgt voor 95% van de sterfte. Dat zijn de 70 plussers. Onder die leeftijd sterft volgens de officiele statistieken praktisch niemand aan covid. Ik denk dat deze lockdown iets te maken heeft met Duitsland. Die gingen in strakke lockdown en ineens vanuit het niets gaat NL ook. Ik vermoed dat Duitsland druk heeft uitgeoefend op Nederland om ook in strikte lockdown te gaan.

  Ik ken in Belgie overigens niemand die zich echt aan de maatregelen houdt (1 vast knuffelcontact per huishouden en de rest op 1.5 meter buitenshuis), de meesten zijn zich er niet eens van bewust dat ze zich niet aan de maatregelen houden, of ze zeggen ‘tja, je moet ook leven he…’

  Geliked door 1 persoon

 3. Och ja 98% stemt op Kim Jong Un of hoe heet hij…

  Fijn dat je er blij mee bent, doet me goed te lezen.
  Mensen beseffen niet dat er wat, 500 mensen op de IC liggen. Erg maar kom op! 17.300.000 liggen daar niet. En iedereen wordt de vernieling in geholpen. Getrapt.
  Het is een grote psychologische oorlogsvoering. Ik keek onlangs een stukje NRK, de Noorse NOS. Dan vind ik het nog knap dat mensen zo relaxed zijn, wat een paniekmakerij. Voor nog geen 400 doden, waarvan het overgrote deel boven de 80 met onderliggend lijden…..
  Met griep twee jaar terug lagen er letterlijk TIEN keer zo veel mensen op de IC’s. En weinig mensen die even de moeite nemen om de voor iedereen toegankelijke cijfers erbij te nemen, dat irriteert me het meest. Het gemak waarmee ze zich als schapen laten leiden.

  Like

 4. Man zit ook met twaalf collega’s in de piepkleine kantine. Weinig mensen hier die moeilijk doen.
  En wat jij doet, de cijfers bekijken, dat zouden nu eens meer mensen moeten doen. Maar ze laten zich luren door lies, big lies and statistics.

  Like

 5. Nederland op slot.. Ze hebben het voor elkaar.
  In het hele begin was ik voor een lockdown, maar nu ik meer weet, ben ik heel erg tegen. Best wel apart hoe een mens zo van mening kan veranderen in een korte tijd.
  Anyway, we gaan het bij de post zeker merken. Nog méér pakjes, alsof we nog geen pakezels waren.
  Mijn man heeft als installatiemonteur volgende week weer storingsdienst. Sinds deze Corona-crisis is hij tijdens zo’n storingsdienst geen avond thuis, ja even gauw eten en dan weer weg. Om zodra hij weer zit, weer weg te moeten.
  Het enige waar ik bang voor ben is die beloofde mutatie.. Wat gaan ze volgend jaar uitspoken?

  Like

 6. Over dat schuldgevoel heb je volkomen gelijk. Leef ik al 9 maand als kluizenaar, is het nu ‘eigen schuld’ dat ik de familie niet mag zien met de feestdagen. Huh?!?
  En de angst die ingepraat wordt. En de daaruitvloeiende verdeeldheid!! Liep laatst buiten met de echtgenoot naast me en een bevriend koppel voldoende ver achter ons (er zat nog een buggy tussenin). Volledig volgens de 1,5m-regel. Kwam er een fietser voorbij sissen dat we te dicht bijeen liepen… Vermoedelijk dacht ze dat de echtgenoot en ik geen koppel waren (we liepen niet in hand-in-hand, dat hoeft niet op elk moment na 15j relatie). Maar ze had een (verkeerd) oordeel, en was kwaad op ons. En dat is maar 1 voorbeeld. Mensen zijn zich tegen elkaar aan het keren: de anti-vaxxers tegen de vaxxers, de aluhoedjes tegen de schaapjes. Alles wordt zo zwart-wit geportreteerd. Dat idee boezemt mij veel meer angst in dan gelijk welk virus.

  Like

 7. De adverse reactions op het vaccin?
  Je lichaam slaat op hol als het met een wild coronavirus in aanraking komt heb ik op veel plekken gelezen.
  Dat maakt het virus veel gevaarlijker? ‘Mutatie’?

  Like

 8. Inderdaad, dat Allen gegen Allen. Het schept verdeeldheid in huwelijken, tussen ouders en kinderen, tussen buren, vrienden en vreemden.

  Ik denk ook echt dat ze daarom alle sporen zo duidelijk maken. Zodat ‘wij’ zeggen: JA MAAR KIJK DAN, HET IS GEPLAND, HIER STAAT HET ALLEMAAL IN EEN DOCUMENT UIT 2019′ en de anderen zeggen, zonder er naar te kijken: Je bent gewoon een WAPPIE! Omdat ze het zich gewoon niet voor kunnen, of willen stellen.

  Like

 9. Nou, daar istie hoor, lockdown nummer twee. En reken maar dat dit veel langer gaat duren dan tot 19 januari. Ik heb het geluk dat vanwege mijn cruciale beroep de kinderen wel een paar dagdelen naar school mogen. Daar ga ik zeker gebruik van maken. Ik ben er best kwaad om hoe dat allemaal gaat hier. Gister zat ik op het werk en dan zie je die kwetsbare mensen allemaal met grote ogen kijken en luisteren naar wat de premier heeft te zeggen. En dan hoop ik maar dat ze gewoon lekker mogen doorwerken, want die structuur is zo belangrijk. Gelukkig ben ik in januari nog niet ingeroosterd en kan ik extra diensten draaien om eventueel iets leuks met ze te doen, een wandelingetje ofzo. Voor mijn meiden vind ik het triest dat ze hun vrienden zo lang moeten missen. En het was allemaal niet nodig geweest als de overheid enige lering hadden getrokken uit de afgelopen maanden en alle nieuwe onderzoeken die gepubliceerd zijn. Ach ja. Ik ga eens wat herrie luisteren en een was vouwen.

  Geliked door 2 people

 10. Ik zou willen dat ik alles wat je schrijf vlekkeloos kon onthouden, maar ik ben zo slecht in het onthouden en goed navertellen. Sta in een gesprek met een ander over dit onderwerp toch vaak met een mond vol tanden.
  Dit totale lockdown hing al als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Er werd al een paar keer herhaald ‘als – we – ons niet aan de regels houden, nou dan….dan…’ Hoor ik toch een beetje het stemmetje van een schoolmeester die het kind streng toespreekt: als je je nu niet gedraagt, dan ga je op de gang. Vervolgens weet je dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, want de schoolmeester heeft het zich al voorgenomen dat ie een punt wil maken en bepaalt ook nog eens zelf wat dat ‘zich gedragen’ precies is.
  Ik hoorde Minister De Jonge gisteren zeggen aan tafel bij Beau dat toen de scholen dicht gingen bij de eerste lockdown, dat dit was onder druk uit de samenleving. Ja lekker zeg, dus we hebben er zelf om gevraagd??

  En die hoge aantallen besmettingen? Maar dat zijn toch niet allemaal stervenszieke mensen? Is dit in proportie met de maatregelen?
  Waar vechten we precies tegen vraag ik me steeds vaker af. Tegen een monster – zoals sommige mensen het noemen – dat niet werkelijk bestaat? Een soort St. Michael en de draak, vechten tegen het innerlijk duister.

  Like

 11. weer een goed stuk ik zie ook wat er gebeurt en als het allemaal doorgaat is er weinig toekomst meer en ik
  hoop dat er toch steeds meer mensen wakker worden maar vrees het ergste
  wij gingen elk jaar naar noorwegen en hebben er zelfs nog over gehad om ook daar heen te gaan helaas is het er nooit van gekomen waar we nu toch wel spijt van hebben
  maar we blijven hoop houden dat er toch mensen opstaan en zeggen genoeg is genoeg we zullen blijven strijden

  Like

 12. Tja, wat zegt een besmetting. We raken constant besmet met van alles. Maar ziek worden is een tweede.
  Die hele testen zijn zwendel, gaf mevrouw Koopmans zelf toe. Althans, om aan te tonen dat je besmettelijk of ziek bent.
  Vandaag tweette ze dat het zo lekker leek op maart als ze rondzapte op tv.
  500 mensen op IC met corona… tja…
  Dit gaat mis, want mensen worden opzettelijk ziek en zwak gemaakt nu. Constante stress ondermijnt het immuunsysteem vreselijk.
  Zat vandaag terug te kijken, eind augustus schreef ik naar mijn moeder van ‘kom nu hier heen want straks zit je in een lockdown waar je niet zo maar uit komt’
  Voor wie dit een verrassing is… die verdient ‘m gewoon.

  In verschillende media als volkskrant enzo, wordt al bijna openlijk gesproken over de great reset. We worden daar ook al warm voor gemaakt. Iedereen die het boekje van Klaus Schwab heeft gelezen, weet wat dat betekent. En het staat of valt met meewerking.

  Like

 13. Nee, niet al die mensen die positief testen zijn doodziek, gelukkig niet. Maar er zijn er te veel die wel in het ziekenhuis terecht komen en dat kan de zorg niet aan. That’s why!
  De verpleegkundigen in de verpleeghuizen (ja, ik haal mijn vader er maar weer een keer bij 🙂) zitten in een onmogelijke spagaat. Er was al te weinig personeel (zorg is kapot gemaakt, ja, maar dat is niet a la minuut opgelost): en nu moeten ze ook nog voorkomen dat het virus overslaat. Sommige bewoners worden amper ziek, de andere is in een week dood. Meer bescherming van deze groep mensen (zoals Beaudet roept) kan niet, want die verpleegster leeft ook niet in een cocon. Veel mensen roepen dit, maar met een oplossing (hoe dan) komen ze niet.
  Weet je, blij met dit alles ben ik ook niet. Maar mensen die roepen dat het anders moet, komen ook niet met een oplossing hoe anders dan.

  Geliked door 4 people

 14. Als moeder van een arts op een Covid unit even een tegengeluid.
  Ik zou willen dat jullie een dagje met mijn dochter mee konden lopen. Voelen hoe zwaar je werk is in beschermende kleding. Meemaken hoe het is om midden in de nacht via Skype iemand te moeten vertellen dat zijn/haar geliefde overleden is, zonder dat hij of zij mocht waken. Geen dag vrij kunnen nemen vanwege het grote aantal zieke collega’s. Het is zo makkelijk om een mening te vormen, veilig achter je computer thuis, weg van de grote boze wereld. Ik vraag mij oprecht af of de demonstranten die stonden te fluiten tijdens de speech van Rutte niet naar het ziekenhuis gaan als ze zo ziek worden. Het zou wel consequent zijn.

  Geliked door 2 people

 15. In Nederland in de Randstad wonen, is toch wel anders dan als een kluizenaar leven in Noorwegen. Hier heb je vrij veel interactie met anderen, bijvoorbeeld in de supermarkten waar het vaker drukker is dan voor Corona. En nee, we hebben niet allemaal de keuze gemaakt om te emigreren. Dat is de realiteit en we leven met veel mensen hier.

  Mijn tienerzoon zat de afgelopen maanden gewoon op school. En mijn lieve, fitte en relatief jonge buurvrouw is net aan longkanker geopereerd. Dus al met al vind ik het best spannend allemaal.
  Ik ben 57 en krijg het virus liever niet, want je weet niet hoe je systeem gaat reageren. En nee, ik ben niet te zwaar, eet gezond en beweeg veel. Heb wel na de overgang hoge bloeddruk gekregen: erfelijk in mijn geval. En ik hoop ook zeer dat mijn buurvrouw het niet krijgt, want hoogstwaarschijnlijk overleeft ze dat niet. En aangezien de longkanker in een vroeg stadium is ontdekt, heeft ze veel kans om nog een behoorlijke tijd te leven.

  Gelukkig houden de meeste mensen zich aan de maatregelen, maar ook een behoorlijke groep niet. Ik vind dat bij een democratie burgers horen, die zelf verantwoordelijkheid nemen. Aangezien emigreren of snel je gezondheid opvijzelen nu niet gaan werken, lijkt het me beter om je aan de maatregelen te houden.

  En ja, de economie gaat een vreselijke klap krijgen en mensen zullen failliet gaan. Gelukkig leven we in een van de rijkste delen van de wereld en worden mensen zoveel mogelijk geholpen. En gezondheid en beschikbaarheid van gezondheidszorg gaan voor economie, wat mij betreft.

  Ik heb ook niet altijd vertrouwen in de overheid. Er wordt vaak gedraaid en zelfs gelogen. En er zullen zeker dingen plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen. En er zullen zeker mensen zijn die op wereldniveau de macht willen hebben. Maar daar schaar ik Mark Rutte en Hugo de Jonge niet onder. En ik geloof niet in grootschalige complotten. Ik denk dat de regering in dit geval haar uiterste best doet en niet alles zal perfect gaan. Maar hé, ze doen dit ook niet elke dag.
  Ik zet met vertrouwen in de overheid en dat het goedkomt mijn schouders eronder en doe zoveel mogelijk mijn best om mijzelf of anderen niet te (laten) besmetten. En mocht er in de toekomst sprake zijn van complotten, dictatuur etc., dan denk ik dat alle mensen zoals ik hier tegen op zullen staan!
  Hartelijke groet,
  Mirjam uit Haarlem

  Geliked door 4 people

 16. In het linkje, zie je dat dat de afgelopen jaren niet anders was maar dan heette het griep. En ‘iedereen’ stemde vrolijk op de partijen die 75000 man uit de zorg ontsloegen en het aantal IC plaatsen halveerden in 10 jaar.

  Ik zal niet zeggen dat je niet ziek wordt van corona. Of dat het niet ernstig is. Of dat we niet moeten oppassen.

  Ik zeg alleen dat de maatregelen veel meer kwaad dan goed doen naar mijn idee. Je kan niet meer dan 17.000.000 mensen opsluiten en zuurstof ontnemen en kleine zelfstandigen massaal de armoede injagen omdat er 10.000 overlijden.

  Geliked door 1 persoon

 17. De IC hoeft niet vol te liggen om een ziekenhuis vol te leggen met zieke mensen. Ik werk in zo’n ziekenhuis, wat voortdurend moet ‘opschalen’ om covidpatienten te kunnen herbergen en uit te laten plaatsen zodra we er teveel hebben. Want we kunnen nog 1.000 bedden plaatsen, zonder personeel heeft dat zo lekker weinig zin.

  Dankzij al die coronapatiënten komen andere patiënten op wachtlijsten. Dus als je wacht op iets wat niet levensbedreigend is, maar waar je wel elke dag veel hinder van ondervindt, heb je gewoon pech.

  Het gaat dan ook niet om het sterftecijfer en niet alleen om IC’s, maar om het aantal hulpbehoevende zieken in ziekenhuizen in het algemeen. Medium Care is ook ziekenhuisbed+personeel.

  En als het dan te ingewikkeld is om te snappen dat je niet een dagje kunt funshoppen of met je hele familie in een klein nederlands huiskamertje kunt afspreken, dan krijg je een lockdown met faillissementen en ellende tot gevolg.

  Dus kan iedereen net als de oppositie de hele dag roepen dat het niet goed is allemaal. Maar zeg eens: wat is wel goed? Wat roeit dat virus wereldwijd uit, waardoor we weer normaal kunnen leven, de ziekenhuizen weer op normaal niveau patiënten komen? Want iedereen kan roeptoeteren, maar wát is de oplossing dan wél?

  Geliked door 2 people

 18. Beste Gerlinde,

  Die bezuinigingen in de zorg ben ik ook nooit zo voor geweest. Maar dat is nu wel de situatie waar we het mee moeten doen.
  Ben wel benieuwd hoeveel doden er zouden zijn gevallen zonder maatregelen. In Lombardije, Italië, wonen ongeveer 10 miljoen mensen en zijn al meer dan 20.000 doden gevallen. Zijn zijn natuurlijk overvallen door de eerste golf coronabesmettingen in Europa in februari.

  Eerlijk gezegd denk ik dat als mensen zouden leven zoals jij leeft, meer winkels e.d. zouden kunnen openblijven. Weinig kopen, niet te vaak boodschappen doen, geen mensenmassa’s opzoeken en zo. Dat zou enorm helpen. Helaas leven de meeste mensen hier niet zo. En soms is het in overbevolkte (zo ervaar ik het) gebieden niet altijd te vermijden.

  Afgelopen dagen boodschappen gedaan (te vaak, ik weet het😉) en dat was niet fijn:

  – Bij de bakker blijkt de medewerker verkouden en in afwachting van de uitslag van de coronatest. Bij klachten thuisblijven toch? ‘Nee, ik moet werken van mijn baas.’
  – Bij de andere bakker had de medewerker haar plastic kapje onder haar kin gehangen. Misschien even afgedaan toen er geen klanten waren en vergeten weer op te zetten…. Kan gebeuren.
  – In de supermarkt: luid bellende klant. Ik zie dan gelijk de rondvliegende spetters voor me. Maar ja, niet iedereen is een beelddenker….
  – In de andere supermarkt: een medewerker kwam naast me staan om een gesprek op luide toon te voeren met de caissière waar ik in de rij stond. Goed, doe ik een paar stappen opzij. Komt ze vervolgens weer aan de andere kant naast me staan tetteren. Ik zie weer al die spetters natuurlijk….

  Misschien zijn Noren wat meer ingetogen in de publieke ruimte?

  Dus toch meer boodschappen online doen voor 1 of 2 weken. En niet meer naar de winkels. Mocht er echt iets nodig zijn, dan stuur ik mijn man. Die ziet niets😉

  Hartelijke groet weer!

  Geliked door 1 persoon

 19. Noren in december in winkels… dat is net Nederland hoor 🙂 Qua druk, qua uitgaven doen ze er nog een schepje bovenop.

  Lol, ik was altijd erg vies van knopjes in liften en deurklinken, raakte dat altijd met mijn mouw aan ofzo. En nu niet meer omdat ik zo flauw word van het gedoe.

  Maar idd in NL is het zo wennen, sta je even te zoeken naar gewone volle melk tussen de 99343 andere soorten en dan staan mensen pal naast je, reiken voor je langs enzo…. dat gebeurt hier echt niet. Heel prettig. Maar of dat het euvel is….

  Over Lombardije, ja dat was ernstig. Ik heb echter ook gelezen (niet in het aluhoedjeshoekje) dat ze daar iets gecombineerd hadden met de griepprik dat de cytokinenstorm kon ‘triggeren’. Als ik het goed heb onthouden. Mijn eigen laptop moeten resetten, dus de link heb ik niet meer helaas.

  Maar, er is bewezen in vele studies zoals onlangs de grootste ooit in Denemarken dat ze niet werken, overdracht van virus gaat via aerosolen en zelfs Rutte en De Jonge en die van het RIVM gaven een tijdje geleden nog: heb je he-le-maal niets aan. Ik ben echt oprecht benieuwd naar jouw idee hierover. Vind je het veiliger voelen?

  (nee echt, ik heb wel een mening over een verschijnsel maar over individuele afweging probeer ik niet meteen te oordelen. net als de mensen hier met zo’n ding. mijn eerste reactie is: oh, kijk zo’n oen met zo’n niet werkend lapje maar daarna denk ik: misschien is die persoon verkouden en is dit gewoon een sympathieke geste naar de bezorgde medemens?)

  Hartelijke groeten terug 🙂 en sterkte met boodschappen doen. Handig, die mannen!

  Geliked door 1 persoon

 20. Bedankt voor je reactie 🙂 Schiet idd niet op, mensen in bed leggen en er vervolgens niet naar kunnen omkijken.

  Kan je een virus uitroeien? Dat lijkt me niet? Ermee leren leven?

  Ik weet het ook niet. Ik beweer ook echt niet dat het niet erg is. Wel dat de horeca sluiten en nu kleine winkels bijna misdadig is zo lang mensen wel met 300 man in een vliegtuig en naar de h03ren mogen. (dat laatste niet met 300 man tegelijk mag ik hopen)

  Tja, het is wat.

  Like

 21. Volgens mij mogen de ho3ren ook niet open blijven hoor. Die vallen niet onder noodzakelijke (para)medische zorg. 😂

  Like

 22. Hoi Gerlinde,

  Nog even mijn reactie op jouw vraag wat mijn mening is over mondkapjes. Leuk dat je er echt oprecht benieuwd naar bent! Ik realiseer me natuurlijk ook dat de mondkapjes geen honderd procent garantie geven. Ze geven mij inderdaad wel een veiliger gevoel. Misschien valse veiligheid hoor. Ik hoopte dat mensen er wat ingetogener van zouden worden in de publieke ruimte. En voor veel mensen geldt dat ook denk ik. Dus geen luidruchtige gesprekken meer in het gangpad van de supermarkt of in de trein en dus minder gespetter. Of als je moet niesen dat de grote spetters in het mondkapje blijven.

  Ik ben me wel bewust dat er toch virusdeeltje kunnen ontsnappen uit of langs je mondkapje, maar dan toch minder dan als je geen mondkapje draagt. Hoop ik dan maar. En er zullen ook best deeltjes in de lucht zweven, maar dan hopelijk toch minder dan als iemand recht in je gezicht staat te spetteren. Ik denk dat dat uitmaakt voor de ernst van de besmetting. Maar of dat echt zo is, weet ik niet.

  Voor mij is het een kwestie van alle kleine beetjes helpen. En mondkapjes dragen, behalve als je er echt niet tegen kunt. En afstand houden, wanneer dat kan. En handen wassen. En veel thuisblijven. En weinig mensen tegelijkertijd zien. En bij klachten thuisblijven. En thuis werken. Nou ja, best veel beetjes dus en ook voor een deel zoals jij al leeft.
  Maar alles voor het goede doel. Dat we het virus verslaan, er zo min mogelijk mensen overlijden, er zoveel mogelijk kan openblijven en uiteindelijk alles weer het oude normaal wordt. En daar valt dan weer genoeg aan te verbeteren😉

  Leuk om zo met je van gedachten te wisselen. Altijd leuk, een andere mening, zo houden we elkaar scherp.

  Groetjes, Mirjam uit Haarlem

  Like

 23. Ah, dank je voor je reactie. Over die spetters: die zijn niet zo erg en binnen een paar seconden weer weg. Het schijnt te gaan om de ærosolen die lang in de lucht blijven hangen en zijn groot als 0.10 mikron en dat is zo klein dat je met een mondkapje praktisch zandkorrels bent aan het vangen met een voetbalnetje.

  Maar ben met je eens sommige Nederlanders respecteren je ruimte niet en als je je al druk maakt om een virus (wat ik totaal niet doe, werk liever aan mijn weerstand) dan snap ik dat jij je veiliger voelt.

  Overigens, WHO heeft zelf gezegd dat overdracht via voorwerpen eigenlijk praktisch niet voorkomt dus handen ‘kapot’ wassen zoals Rutte zei is gewoon je eigen weerstand om zeep helpen. Natuurlijk, ik was ook mijn handen als ik terug kom van de winkels, maar dat doe ik al 30 jaar lang. Maar het helpt niet echt tegen covid. Wel tegen omgangsziekte, buikgriep.

  Och ja, zo hebben we allemaal onze eigen waarheid en opvattingen. Ik denk dat ik gelijk heb en vind angst de aller slechtste raadgever. Niet dat je daarom als je in India bent, uit de Ganges moet drinken maar gewoon, qua leven…. 🙂

  Maar hoop voor iedereen dat er hier een einde aan komt. Zelf denk ik niet dat het gaat zonder strijd. Ik heb hem eerder gepost, hier Karel van Wolferen die in vijf minuten de macht achter de politiek uitlegt. https://www.youtube.com/watch?v=nH76fH3oBr0

  Like

 24. Bedankt voor je reactie. Dat geeft weer stof tot nadenken.
  Nederlanders en je persoonlijke ruimte, of eigenlijk het respect daarvoor. Tsja, dat is al jaren lastig voor mij. Misschien als mijn zoon over een jaar of twee uit huis is, dat we een aantal jaren naar Zweden gaan voor het werk van mijn man. Er is altijd licht aan de horizon….. Straks maar weer een flink stuk wandelen, voor de weerstand. Ik wens je een rustige decembermaand met je gezin.

  Geliked door 1 persoon

 25. Dank je. Jij ook! Wandelen is altijd goed. Ik zit te veel binnen met dit netenweer van de laatste vier weken.
  Zweden en Noorwegen zijn wel ideaal voor meer introverte mensen 🙂 Wat mensen in NL doen, ook al ken je ze net, je aanraken of op je arm kloppen, dat doen mensen hier niet eens als ze ladderzat zijn, haha. Nee, ik snap je problemen wat dat betreft, ik ben het ook ernstig ontwend. Vind het heerlijk in mijn eentje. En ook als ik een bekende tegenkom en we maken even een praatje of we krijgen visite maar gewoon, niet allemaal zo hutjemutje op elkaar, heel de tijd.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s