Leuke dingen doen en doen wat je blij maakt

Een dagboek bijhouden klinkt zo zwaar en als een verplichting om je diepste zieleroerselen toe te vertrouwen aan papier. Dat doe ik niet, mede omdat ik niet van die hele diepe zieleroerselen heb dat ik weet. Eigenlijk. Hm.

Ik schrijf op wat ik leuk vind, meestal. Het werkt om mezelf goede zin te geven en te vertellen wat ik moet doen, voor het meeste.

Het is leuk om terug te lezen op een dag van minder zin in De Dingen Des Levens. Want: waarom zou je niet doen wat je blij maakt. En dat hoeven geen grootse dingen te zijn. Het is een kwestie van gewoon doen. Het zijn geen dingen waarvan je achteraf denkt: dat had ik beter niet kunnen doen. Nee, het is gewoon altijd goed.

Juist kleine en dagelijkse dingen maken het leven leuker, wat mij betreft. Want het gaat er niet om om heel bijzondere dingen te doen zo af en toe maar meer om de dagelijkse dingen, bijzonder te maken. Ofzo. Schrijf het op een tegel. En breng hem naar de kringloop.

Het hoeven geen dure dingen te zijn. We hoeven onszelf niet te ‘verdoven’ of af te leiden met eten, nieuwe spullen, tijdschriften of andere dingen. Maar gewoon doen wat we doen, met net een klein beetje meer aandacht dan strikt noodzakelijk.

Wat mij blij maakt, onder meer:

 • Op tijd opstaan, voor mijn kinderen en de dag in stilte beginnen nadat ik mezelf netjes heb aangekleed en opgemaakt.
 • Gezond eten, niet meer dan nodig, met af en toe een tractatie die ik dan ook echt waardeer.
 • Nieuwe recepten maken. Die dan ook lukken.
 • Mijn garderobe declutteren, een mooie capsule wardrobe maken en mijn kleding mooi en fris in de kast hebben hangen.
 • Buiten zwemmen, elke dag, ongeacht het weer of de temperatuur.
 • Het huis netjes, fris en rommelvrij houden.
 • Mezelf netjes maken voor de man thuiskomt en gezellig met hem een wijn of bier drinken op de bank met een boek.
 • Vogels voeren en kijken naar Peyton Place op de voerplek. Ik kreeg vandaag een vogelvoederautomaat voor de man voor bij het balkon. Hij weet waar hij me blij mee maakt
 • Declutteren. Het kalmeert mijn geest en wat is er, qua huiselijke aangelegenheden, leuker dan mooi opgeruimde kastjes zonder overbodige meuk?
 • Iets vinden waar ik buiten kan.
 • De houtkachel aanzetten en buiten hout halen in de kou, en dan weer binnen komen.
 • Spullen inleveren bij de kringloop en daar weer een goede vondst doen: leuke boeken, kleding voor de kinderen of het witte metalen huisje voor waxinelichtjes dat ik deze week vond.
 • Het eten dat we in de koelkast hebben, helemaal opmaken voor we nieuw kopen en zo ons budget oprekken en verspilling tegen gaan.
 • Fijne muziek spelen. Metal kan ik de laatste maanden niet zo veel hebben, maar coffee jazz, chillhop en neofolk gaan prima.
 • Wandelen. Gewoon, lopen. Het liefst in het bos of langs de kust.
 • Slapen met het raam wijd open. We slapen direct onder het raam en ik vind het zalig. Vooral als we buiten sterren kunnen zien vanuit ons bed.

Ik vind het leuk om deze dingen op te schrijven en mezelf eraan te herinneren dat ik moet genieten van de kleine dingen. De beste dingen in het leven zijn geen dingen. En zijn gratis, bovendien.

Jullie?

6 gedachten over “Leuke dingen doen en doen wat je blij maakt

 1. Sokken breien, lezen, het huis schoon en opgeruimd houden, wandelen, op zondag-ochtend met dochter samen hardlopen, afgedankte kaarsen van de kringloop branden, recepten uit mijn kookboeken uitproberen (en kookboeken wegdoen waar echt niets uit lukt), kerstkaartjes schrijven, elke dag een beker adventsthee drinken (van Sonnentor, niks geen overprijste idioot groot verpakte adventskalender). Kleine, fijne dingen!

  Like

 2. ‘Moet’ genieten?… haha. Maar: ik geniet met je mee hoor. Je hebt me (alweer!) geïnspireerd. Ga nu een blogje maken als antwoord op je vraag ‘Jullie?’ Enne… daarom lees ik je zo graag. Op één en dezelfde dag een hoop lastige linkjes en dit: fijne dingen. Beide even belangrijk, waarbij al deze fijne dingen ‘dingen’ zijn waar we zelf invloed op hebben, en daarom wellicht toch een pietsje belangrijker dan de linkjes (en de verhalen achter die linkjes, natuurlijk). Goed, ik verklap vast één van mijn genietmomentjes: jouw blogs lezen ❤

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou heel blij worden van een goede nacht slapen, maar dat is me al weken niet meer gegund.
  Verder geniet ik van samen zijn met gezin, de superslome zondagen, vlogjes van Caitlin Doughty en 66Samus, veel nieuwe muziek ontdekken, lezen, de katten, het feit dat het met de oudste echt heel lekker gaat op school en dat ze vrienden maakt, vogels spotten in de tuin (gister 7 halsbandparkieten tegelijk!), lekker stukje chocola, biertje….

  Geliked door 1 persoon

 4. Nou nou, wat een eer. Ik heb datzelfde met jou. Als je niet in mijn reader verschijnt ga ik soms naar je blog om te kijken of je toch niet wat hebt geschreven. #fangirl 😀

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s