Minimale? kerstdecoratie.

Jaja, we weten het, als het aan mij lag stak ik een kaarsje aan en noemde dat de kerstversiering maar ik bestem dat nu eenmaal niet alleen, man en kinderen houden van kerstbomen en al die shit. Zo lang ze opgetuigd moeten worden, aftuigen dat moet ik altijd doen. Veel te vroeg volgens de man, die meent dat het ding tot 6 januari moet blijven staan. Ik vind tot 27 december lang genoeg. Ja, ik ben een ongezellige zanik 😀

Met dank aan Minimalist Dutchie voor de inspiratie voor het onderwerp 😉

Ik vind mijn hertjes raamsticker erg leuk. Ik houd van hertjes, van dennebomen en sneeuwvlokjes en bovendien voorkomt de sticker dat vogels de ramen aan van de keuken aanzien voor… de lucht. Het gebeurt gelukkig zelden maar elke botsing is er een te veel. Ik denk dat ik hem gewoon het hele jaar laat hangen, net als mijn papieren kerstster en witte kerstlampjes.

Verder hebben we onze Nisse. Hij is van Jysk en heeft uitschuifbenen. Hij is leuk. En redelijk neutraal. Vooral met lange benen 🙂

Kerstversiering heb ik niet zo veel. De kinderen hebben een aantal houten decoraties met hertjes en huisjes en lampjes, die ze op hun kamer neerzetten. Het past op een plankje in hun kamer. Verder hebben ze een nepkerstboompje met lichtjes en de dingen die ze zelf hebben gemaakt op school en barnehage.

dit, zonder de glitterende exemplaren

Vorig jaar kocht ik twee dozen met kerstballen. We hadden allerlei kerstballen. Rood, zwart, goud, zilver, allerlei kleurrijke dingen van vroegah en dat vond ik niet prettig aan de ogen 😉 Het was van alles en daardoor precies niets. Ik heb alles naar de kringloop gebracht en nieuwe ballen gekocht. Ik heb geen idee waarom ik voor iets roze-achtigs koos maar ik vind ze nog steeds mooi.

Ik weet dat heel veel mensen het leuk vinden als een boom volhangt met allerlei in de loop der jaren bij elkaar gesprokkelde en geknutselde versieringen. Ik ook 🙂 Maar niet in mijn huis, haha.

Ze zijn uiteraard van glas, als ik iets droevig vind, zijn het plastic kerstballen… Er hoort er ook gewoon elk jaar minstens eentje kapot te vallen. Ies tradiesie 😀

En lampjes… die moeten we nieuw kopen want het snoer dat we hadden ging kapot en uiteraard is het op zo’n manier gemaakt dat het niet gerepareerd kan worden. Maar on a positive note: die kan de man naast de kerstboom ook samen met de kinderen gaan kopen en dan ben ik even alleen thuis, iets waar ik zeer naar verlang.

Afgelopen woensdag kwam met De Doos uit Nederland een drietal huisjes, waar je een waxinelichtje in kan zetten. Mijn oma kocht er voor mij en mijn broertje (thans broer) elk jaar eentje. Nu staan ze bij de kinderen en steken ze een waxinelichtje erin aan als ze gaan slapen. Oh zo gezellig en heel leuk om te hebben, dat dan weer wel 🙂

Opa’s kerststal en -dorpje

Ik had ook een kerststal, gemaakt door mijn opa. Met echt mooie figuren erin. Mijn opa was zo handig, die kon alles schilderen en maken. Bijna levensecht. Maar mijn moeder heeft hem gehouden en had niet heel veel animo hem aan me te geven toen ik er naar vroeg. En dat is prima. T.z.t. komt ie wel deze kant op en dan mag een van de kinderen hem hebben. Voor nu is het een mooie herinnering voor haar.

Het meest magisch vond ik vroeger het dorpje dat mijn opa had gebouwd. Het paste precies op hun kast en had lichtjes en had talloze verlichte huisjes, ‘echt’ ijs met schaatsende figuurtjes, een koek & zopie kraampje, sneeuw, een zwarte kat, hekjes, een sneeuwpop, een draaimolentje… ik kon er uren naar kijken. Er was zo veel en alles was enorm gedetailleerd. Het waren vermoedelijk vijf minuten maar de tijd verstrijkt anders als je een kind bent 😉

Och ja…

Hoe minder hoe beter wat mij betreft, maar wat welgekozen eenvoudige decoratie is een mooie middenweg wat mij betreft. De kerstboom kan twee weken staan en daarna vind ik het wel weer mooi geweest. Het nieuwe jaar begin ik graag ‘opgeruimd’. En voor nu: kom maar op met de julestemning 😀

6 gedachten over “Minimale? kerstdecoratie.

 1. Wat een prachtige raamsticker! En mooi hoe liefdevol je het kerstdorpje van je opa omschrijft. Aan kerstdecoratie met een bijzondere herinnering beleef je veel meer dan aan troep van de Action. Nu moet ik zelf mijn 14 (!) dozen met kerstzooi nog terug brengen tot 2 of 3… Jij bent mijn grote voorbeeld. Als jij het kan, moet het mij ook lukken 😊. Al zal het niet meevallen om keuzes te gaan maken 🤔

  Like

 2. Het was hier ook niet in een week de deur uit hoor… We verhuisden hierheen met twee grote kerstpakketdozen kerstmeuk, nu is het nog een kleine doos met spul van de kinderen plus twee ‘kokers’ met kerstballen. Langzaam maar zeker…. Succes!

  Like

 3. We kunnen reageren! (Misschien kan dat al langer maar ben ik niet alert genoeg.) Dat raamsticker is erg mooi ❤ Zien jullie wel eens hertjes in jullie buurt?
  Hier ook minimaal gedecoreerd: lichtslinger over de kast, paar denneappels en houten rendiertje op de plank en in het raam een metalen kerstboomvorm met lampjes in. De handgemaakte tafelloper die we kregen gebruiken we op de feestdag zelf. En kaarsjes ❤ maar die staan er sowieso de donkere helft van het jaar.

  Like

 4. Ja, hier heel veel hertjes. Vorige week nog drie. Op de terugweg twee jagers. Af en toe zwemmen ze over, schijnt het, onder de brug naar het eiland.
  De kerstboom valt nu al uit zie ik. En hij moet nog versierd, haha.
  Kaarsjes zijn altijd goed he?

  Geliked door 1 persoon

 5. Die kerstspulletjes van je opa lijken me prachtig! Zo heeft mijn moeder ook een oude kerststal die weer van haar ouders is geweest. Veel beeldjes zijn beschadigd of zelfs gebroken en gelijmd. Ik hoef eigenlijk niets van haar spullen later, maar de kerststal, die zou ik graag erven. Maar voor nu hoop ik dat ze er nog lang van mag genieten.
  Over het sneuvelen van ballen gesproken: ik vind ook dat er minimaal één moet breken elk jaar. Dat lukt prima! 😁
  Maar manlief brak ook de piek dit jaar. Da’s minder!

  Like

 6. Wat schrijf je warm over de kerststal van je opa ❤ Dat zijn ook de echt bijzondere dingen. Hier hebben we eigenlijk best wel veel 'versierd' – en dat al vanaf begin november… maar verdorie: ik geloof dat we sinds begin november ook maar een half uurtje de zon hebben gezien, en dan krijg je behoefte aan licht(jes) in huis… Onze stokkenboom doet het nog steeds goed aan de muur, en daar ben ik nog steeds het meest blij mee 🙂 God Jul!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s