Donkere tijden.

Ok, ik kan mezelf een boel wijsmaken en ik kan mezelf lang ‘voor de gek’ houden maar soms heb ik het ook even gehad met alles.

Met de duisternis waar we in zitten, letterlijk en figuurlijk. Met het feit dat mijn actieradius erg beperkt is en ik moet wachten tot de man thuis is met de auto om zelfs maar boodschappen te doen. Hopelijk is de andere vrijdag eindelijk gemaakt en goedgekeurd…. Met het drakerige gedrag van de kleinste die overigens na een lange nacht erg is bijgetrokken. Met december, ik moet deze maand altijd echt veel moeite houden om mijn ‘spirit’ hoog te houden.

Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet dat sommige mensen niets geloven van ‘Zee Great Reset’ maar het is overal. Net als mensen die wakker worden en beseffen: dit klopt niet!

Maar… bij de pakken neerzitten is ook geen goed idee. Ik doe daar niemand een plezier mee. En hoewel ik soms zin heb om hier van me af te schrijven en mijn frustraties over dit alles de ether in te sturen, doe ik het doorgaans maar niet. Ik pak mijn pen en papier en als ik uitgezeverd ben, scheur ik het uit en gaat het in de houtkachel. Symbolisch en effectief.

Bang zijn helpt niet. Beseffen dat angst een enorm nutteloze, verlammende emotie is, wel. Het helpt ons soms, als we keihard moeten wegrennen voor een leeuw ofzo. Maar heel de tijd een zeurende angst in ons achterhoofd, dat is ziekmakend. Letterlijk. Veel zieker dan covid.

En dat is letterlijk wat ‘ze’ doen. Mensen zijn of bang voor covid, of -als ze dat doorzien- voor wat er daarna komt. Dat laatste is naar mijn idee logischer maar eveneens niet constructief. Een zwakke bevolking die de eigen kracht niet kent en daarna alles accepteert dat over ze wordt uitgestort, dat is het doel.

En het spijt me dat ik ome Adolf er weer bij haal maar:

Het is net als de boeman bij Harry Potter. Hij is niet echt wat hij lijkt te zijn maar neemt gewoon de vorm aan van je grootste angst.

Heb je kinderen, dan vrees je voor de wereld waarin je kinderen moeten leven straks. Heb je heel je leven je lijf moedwillig verziekt, dan jagen de gemanipuleerde coronacijfers je angst aan. Heb je een eigen bedrijf, dan vrees je voor je levenswerk dat kapot gaat….

Het enige dat ik kan doen is lachen om de politici, het WEF, Klaus Schwab en alle andere leugenaars. Om de hele zieke poppenkast die er wordt opgevoerd.

De enige reden dat wat ze nu doen, lukt, is omdat we meewerken. Niet meewerken is het enige dat we kunnen doen. De waarheid blijven verkondigen. Proberen mensen de ogen te laten openen. Ieder op de eigen manier. Ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Ook al verklaren mensen je voor gek en grandma-killer.

We have nothing to fear but fear itself.

2021 wordt nog køtter dan 2020.

Ik bereid me maar voor.

Niet omdat ik bang ben maar omdat ik sterker ben. Sterker dan een week geleden en sterker dan gisteren. Omdat mensen bang en verdrietig maken, precies is wat ze willen en hoe ze denken ons eronder te krijgen.

Door de levensvreugde en ons idee van zelfbeschikking elke dag een beetje meer de nek om te draaien.

Maar dat gaat ze niet lukken.

Dat vertel ik mezelf elke dag.

15 gedachten over “Donkere tijden.

 1. Dank je . Heerlijk om eens iemand te horen die verder kijkt dan de msn. Gelukkig beginnen bij meer en meer mensen de ogen open te gaan.

  Like

 2. Dat is ook het enige,dat je kunt. Informatie zoeken,genieten van het moment en de mensen om je heen en vooral niet te veel angstfantasie los laten over de toekomst.

  Like

 3. Eerst gaven ze de horeca de schuld van de hoge besmettingscijfers en nu Black Friday. Als het nu echt de schuld van de horeca was, dan waren de cijfers toch allang gedaald?? Het klopt gewoon van geen kanten. Waarom moet de horeca kapot? Wat is daar het nut van?
  We moeten met zijn allen sterk blijven, maar dat gaat de ene dag beter dan de andere dag.

  Like

 4. Precies ja. Het maakt niet uit wat er gebeurt, ze geven er altijd gewoon een draai aan om zo te vertellen dat het hen goed uit komt. Maar is hetzelfde met lockdowns, maskers etc. Kijk wanneer het wordt ingevoerd, kijk wat het virus doet. Oh, dat weten we niet want de PCR test werkt niet.
  Ja, het is tien uur, genoeg gezeverd op twitter (ik ga je even volgen als ik dat nog niet doe) en door met leven…. Fijne dag en houd je haaks!

  Like

 5. Gerlinde, jij doorziet het gedoe heel goed en dat doe ik ook, maar behalve je definitief afkeren van al dat ‘nieuws’ en ‘meningen’ kun je weinig meer doen dan gewoon op jouw manier zo leuk en goed mogelijk je leven leiden met degenen om je heen die je lief zijn. Iemand stelde op televisie een vraag over hoeveel besmettingen er dan vanuit de toen nog geopende restaurants en cafés zijn geconstateerd? Kwam geen antwoord op door de viroloog (hoeveel van die lui zijn er eigenlijk?) van dienst. Kijk, dat vind ik nou heel raar, want iedereen moest zich bij horeca-bezoek registreren.
  Gelukkig kunnen we wel met zijn allen naar de Ikea’s, de Actions, de bouwmarkten en andere grote winkels, en dan hoef je je helemaal niet te registreren…. Rara???

  Like

 6. Oh 😀
  En eens… maar weet je, net als toen covid nog heel gevaarlijk was in maart, geeft het me rust om bepaalde dingen te weten.
  Mezelf afsluiten geeft geen rust. Maar geregeld afstand nemen, wel.

  Like

 7. Ik zou een informatie-stop inlassen als ik jou was. De stilte kan veel rust en kalmte brengen. Kijk naar je buren, ouders op de school van je kinderen. Zijn die bang? Stoppen die met leven? In mijn ervaring gaat het leven gewoon door, ook hier in het qua lockdown zeer strikte Belgie. Iedereen die ik ken overtreedt de regels op zijn eigen manier, een beetje in het geniep weliswaar, maar toch. De vermoeidheid rond besmettingscijfers en het gezanik van virologen, er wordt steeds meer schouderophalend over gedaan. Ik hoorde al van veel mensen dat ze covid gerelateerd nieuws niet meer aanklikken omdat het allemaal te hijgerig en te moralistisch is. En over het vaccin heb ik ook nog niet veel enthousiasme gehoord. In de wandelgangen hoor ik dat mensen niet van plan zijn het te nemen ‘behalve als ik anders niet meer mag vliegen.’ Je kunt er weet ik hoe veel campagnes tegenaan gooien, maar de halve wereld is inmiddels positief getest en weet dat het werkelijk niks voorstelt met die symptomen. Behalve voor een enkeling. Dus nee, ik hoor niet veel over angst, eerder over onverschilligheid en afstomping ten aanzien van het prediken van angst. In de klas van mijn dochter is vandaag de kerstboom opgetuigt, bakten ze chocoladebrood en doopten bijenwas kaarsjes. Ze komt iedere dag blij thuis en ik denk de andere kinderen ook. Die verplichte mondkapjes aan de schoolpoort zijn drie seconden op en vliegen daarna meteen weer af zodat de moeders kunnen babbelen. Iedereen heeft zo’n smerig vodje in zijn jaszak zitten voor de verplichte plaatsen, niemand draagt ze ‘zoals het hoort.’

  Je vergelijkingen met Nazi Duitsland, ik zie ze niet. Wel vergelijk ik Belgie al maanden met de voormalige Sovjet Unie. De VRT (NOS) kan staatspropaganda de lucht in blazen wat ze willen, de mensen halen hun schouders op en leven verder met wat meer clandestiene activiteiten dan eerst. Er gebeurde hier toch al veel in het zwart, dus het zat al in de cultuur. De kloof tussen bureaucraten en burgers wordt groter, dat wel. Maar misschien is dat juist wel gezond.

  Like

 8. Oh, en wat betreft het registeren in de horeca (ik zag een reactie hier boven). Mijn man vulde maanden lang nep gegevens in. Op een dag raakte hij aan de praat met een barman. Die vertelde dat hij gebeld was door de leverancier van zijn bier (AB InBev, grootste brouwerijketen ter wereld). De leverancier vertelde hem dat ze hun volledige klantenbestand aan het bellen waren om te vragen bij wie de registratiegegevens werden opgevraagd. De barman vertelde dat niemand van zijn café registratiegegevens had opgevraagd. Vervolgens vertelt de leverancier dat ze al honderden horeca gelegenheden in Belgie gebeld hadden, maar dat er van geen enkel bedrijf gegevens waren opgevraagd.

  Overal waar mijn man kwam toen de horeca nog open was (en hij eet/drinkt dagelijks buiten de deur) moesten de gegevens ingevuld worden met pen en papier. Die stapel papieren werd in dozen gestopt en bij het sluiten van de Horeca bij het oud papier gezet. Het ging om een bureaucratische maatregel die vooral een goede indruk wilde maken maar verder louter symbolisch was.

  Dat bedoel ik met Sovjet unie (na Stalin uiteraard), in tegenstelling tot Nazi Duitsland.

  (Zelfde reaguurder, maar via ander kanaal 😉 )

  Like

 9. Gisteren keken we hier weer eens de persconferentie, gewoon omdat het kan 😉 Het was zo erg dat we allebei in de lach schoten. In mijn omgeving geloven steeds minder mensen de cijfers. Ik heb zelf eens even gekeken en het aantal positieve tests is zelfs gedaald van 18 naar 11% (bron: coronadashboard van de overheid). Bovendien zegt die test ook nog eens niks over of je ziek bent, of je besmettelijk bent etc. Toch besloot de overheid om maar niets te versoepelen en zelfs te dreigen met strengere maatregelen als we ons niet snel gaan gedragen…wie kan dat nou nog volgen? Gelukkig merk ik hier en daar al wat burgerlijke ongehoorzaamheid, dus dat geeft me nog hoop. Verder negeer ik het nieuws verder zoveel mogelijk en ik hoop dat 2021 beter wordt (al ziet het er niet naar uit).

  Like

 10. goede hoop moeten we hebben!
  veel mensen geloven het niet meer, dat is goed. en hopelijk niet te laat.

  en zo gemeen ook, ze hebben 25% meer getest de laatste week zodat ze weer meer kunnen manipuleren.

  zag vandaag ook een stukje van de persconferentie in NO. en maar volhouden hoe erg het is, misschien kunnen we vlg jaar zomer weer normaler leven. fy faen, voor 360 doden in 10 maanden, voor… ja, voor de great reset, dan toch? O.o

  Like

 11. Het kweken van collectieve angst bij de bevolking werkt als een laaggradige ontsteking in het lichaam, je merkt er weinig van maar tast uiteindelijk het immuunsysteem aan.
  Soms zakt de moed mij ook in de schoenen bij alle onzin die verkocht wordt.. en die we allemaal maar slikken blijkbaar.
  En ik merk dat de maatregelen polariserend werken binnen een bevolking, binnen familie en vrienden.
  Als ik er over nadenk word ik er ziek en misselijk van.

  Like

 12. De dooddoener in deze hele klucht is dat gezegd wordt dat de ziekenhuizen vol liggen, het personeel het niet aan kan en daardoor de reguliere zorg in het gedrang komt en zelfs wordt opgeschoven. De vraag is, klopt dit en wat is het doel hiervan? Ook ik gebruik dit om de maatregelen uit te leggen en je hoort ook niets anders. Denk verder en wat krijg je dan: angst dat je niet wordt geholpen en je dus maar laat vaccineren. Vaccinatie is het toverwoord en de vrijbrief en oplossing voor alles.
  Ik vind het echt erg en hoop dat er meer mensen wakker worden. Zeker in België is de angst gigantisch maar je hoeft maar naar de VRT te kijken en je snapt waarom. Het vaccin wordt in België geproduceerd dus… tja… waarom zeggen dat het niet nodig is.

  Like

 13. Precies…. heb al vaak gelezen en gehoord dat dit bij navraag helemaal niet zo is. Pas op twitter nog een lange draad van allerlei gezondheidspersoneel dat aangaf zich kapot te vervelen? Ik weet het niet. Ben er niet bij.

  Mensen hebben geleefd met het idee dat er altijd wel een pil ofzo was, of een kuurtje. 70% van de mensen ziet er zwaar ongezond uit. Ja, die zijn bang voor hun eigen hachje en klampen vast aan het verhaal van de overheid denk ik….

  Grappig, hieronder deze post staat een en in de comments zegt iemand dat dat eigenlijk helemaal niet zo is. Niets aan de hand, even mondlapje voor voor de vorm en tralala. Waat!

  Nee, ik twijfel niet aan wat je zegt hoor! Goh, ik zag gisteren eventjes NRK, de Noorse NPO. Alleen maar naalden, ernst, besmettingen en misschien komende zomer kunnen we weer normaler gaan leven. Wat???

  Schrijf maar på magen din, denk ik.

  En waarom…. blijft de vraag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s