Stilstaan.

Zaterdag was de man even weg met de kinderen, om peperkoekhuisjes te kopen. Allevier. Ik was alleen. En dat was zo zalig. Ik knapte er gewoon echt van op.

En toen besefte ik opeens dat ik die stilte de laatste tijd heel erg gemist heb. Ik heb de stilte en mijn tijd alleen nodig om op te laden, om mijn energie terug te krijgen, om mijn gedachten te kunnen ordenen, om me goed te voelen.

Hoe meer ik aan mijn hoofd heb, des te meer verlang ik naar stilte, zo nu en dan. Want met vier kinderen en niet echt lang te noemen schooldagen voor drie van hen, is het vaak druk. Niet om te klagen, maar het is gewoon zo.

En in december, is het donker. De zon hebben we al even niet meer gezien. Ik slaap langer, heb iets meer moeite met opstaan en dat is niet zo gek, heel de natuur, behalve de rare mensen, houdt dit tempo aan. Slaapt, staat in spaarstand, heeft de bladeren afgeschud…

Dus het is gewoon goed zo. Ik doe wat ik moet doen maar doe het ook rustig aan. Wij allemaal. Als de dagen half januari opeens aanzienlijk gaan lengen, komt alle energie en zin in nieuwe dingen wel weer terug. Het is nu tijd om eens terug te kijken op clusterfuck 2020 en me dan toch maar te richten op alle dingen die wel goed zijn. Man, kinderen, familie, natuur, houtkachel, goed eten, boeken, vrienden….

Het huis is ‘leeg’. En ik heb alles wat ik nodig heb. Een behoorlijk minimalistische instelling heeft me al door meer onstuimige periodes heen geholpen. Als mijn omgeving rustig is, ben ik dat ook. Ik heb niets nodig dat ik niet al heb.

Vanmorgen heb ik het huis schoongemaakt. Alles gedweild, de was gedaan en sinds lange tijd weer brood gebakken. De houtkachel opgestookt, met buurvrouw in zee gezwommen, gedoucht en nu fijn koffie met opgeklopte melk.

In plaats van me te ergeren aan het nooit ophoudende huishoudelijk werk, bedenk ik dat modderige schoenen en hun afdrukken in de gang een teken zijn van ons leven midden in het bos. In plaats van me te verzuchten over de etensresten in het fornuis, ben ik dankbaar dat we nog nooit een maaltijd hebben hoeven missen. Het helpt πŸ˜‰

Kerst… ik ben er nog niet echt mee bezig. Ik verzamelde wat dingetjes voor de kinderen voor onder de boom, we maakten peperkoekhuisjes en de Nisse met uitschuifbenen (hij is zo leuk!) staat in het raam. Ik maakte een krans van takken uit het bos voor buiten. Verder nog even niets. Ik heb geen zin of behoefte aan meer decor, hoewel een kerstboom vermoedelijk binnen nu en een week naar binnen wordt gebracht. Dat moet dan maar.

In december sta ik gewoon altijd een beetje uit, geloof ik.

Simpel eten, simpel bewegen, simpel decor, simpele gewoontes… En alles op het gemakje. Ik verzet me niet meer tegen mijn decemberse gevoel maar ga gewoon mee met ‘flow’. Of het gebrek daar aan πŸ˜€

6 gedachten over “Stilstaan.

 1. Ah, winterslaapstand, heerlijk! Zo weinig mogelijk doen inderdaad, en – voor jou vooral – je stiltemomentjes pakken en daar intens van genieten. Voor mij is dat wat makkelijker, met alleen een hond en een man die beide niet zulke roeptoeters zijn. Ja, de hond, als er iemand aan de deur onze rust komt verstoren… πŸ™„ Maar wat je schrijft: wat hebben we het goed, wonen in de natuur, altijd eten, een dak boven ons hoofd, een vuurtje in de kachel… β™₯️ En wat is je dochter een mini-jou zeg!

  Like

 2. Oh ja, dat alleen zijn mis ik ook. Sinds maart werkt de man thuis, vrijwel elke dag. Hij zit boven maar ik hoor hem continu vergaderen. Geluid dus, de hele dag. Dochter had vorige week ook weer een week online les vanwege (vermoedelijke) besmettingen op school. Zij zit wel beneden, in een aparte ruimte maar ik kan dan geen geluid maken. Geen wasmachine of keukenmachine. Zelf ben ik wel stil van mezelf maar ik moet alles plannen. Gelukkig mag ze deze week weer naar school. Zalig!!
  Ik tel ook mijn zegeningen hoor, maar heb de stilte ook af en toe nodig. En toen stond dochter vandaag al weer om twee uur in de keuken: lesuitval! Hahaha…..en ook aaaarch!!

  Like

 3. Herkenbaar, die behoefte aan stilte. Na een gezellig Sinterklaasweekend met onze kinderen en die van mijn zus (7 in totaal πŸ₯΄) had ik me voorgenomen om vanmorgen te gaan sporten. En daarna nog 10 minuutjes de sauna in en daarna het ijskoude dompelbad (respect voor jou, Gerlinde, een koude duik in zee!)… helaas, jongste zoon werd gisteravond ziek en oudste zoon is al 5 dagen snotverkouden (maar dat was ‘ie sinds september al meerdere keren, en al 2 x negatief getest). Zelf hoestte ik vannacht ook de longen uit mijn lijf. Dus vandaag voor de 3e keer naar die 🀬😠 teststraat. Dochterlief heeft al corona gehad, we zijn net een week uit quarantaine 😏, we kunnen er misschien weer meteen terug in πŸ™ƒ . Net een mail: jongste zoon heeft de hele week thuis les, want de meester en een aantal klasgenootjes hebben ook corona. Dat wordt weer 0 minuten alleen in huis zijn deze week en thuiswerken voor mij πŸ˜…. Maar gelukkig wonen we bij het bos, dat is mijn redding in deze rare tijden πŸŒ²πŸπŸ‚πŸΏ. Want wandelen kan altijd! En in het bos is het prachtig in elk seizoen.

  Like

 4. Fijne post Gerlinde. Heerlijk een beetje aanrommelen, gas terug, zegeningen tellen. Winterslaapgevoel om straks weer lekker te gaan sprankelen in de lente. Of eerder. Dankjewel voor het delen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kijk uit naar aanrommelen, ik hou daarvan. Maar als “gepensioneerde” heb ik in oktober ,november en december een pop up store gehuurd. Een heel aparte ervaring , mijn creativiteit borrelt omhoog. Het is een duurzaam winkeltje want het is allemaal mooi tweedehands. Van natuurlijke materialen mooie decoraties gemaakt. De dagen gaan snel . ook heerlijk de dagen dat ik thuis ben , het huis valt dan als een warme deken om me heen.
  Kleinkinderen met Sint een groot cadeau. Het is zo fijn om te mogen doen wat ik wil. Lieve groeten van Astrid.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s