Stoppen met impulsaankopen doen.

Er is weinig zo makkelijk als geld uitgeven. En voor de meesten van ons maakt het ook niet heel veel uit, er komt aan het einde van de maand altijd weer ‘nieuw’ geld. En met zo veel winkels in de buurt en achter een paar muisklikken, is de verleiding altijd in de buurt.

Wat dat betreft is het wonen ‘in de middle of nowhere’ wel handig: het zorgt automatisch voor een grote rem op impulsaankopen en gemakseten zoals friet na een lange dag. Althans, als ik het wil, moet ik het zelf maken.

Ik beperk me doorgaans ook tot de winkels waar ik echt iets te zoeken heb en mijn duurste impulsaankoop van de laatste tijd is een doosje Sneker Zoethoudertjes want Nederlandse drop in Noorse winkels vinden is leuk.

De verleidingen voor mezelf beperken, helpt het meeste. Inmiddels ben ik wel gewend om 999 van de 1000 dingen te laten voor wat ze zijn en niet kopen is meer een automatisme dan wel kopen. Dingen kopen is een gewoonte en gewoontes zijn, helaas, moeilijk af te leren.

VTegen jezelf zeggen: ‘ik mag niets meer kopen van mezelf van nu’ werkt misschien even maar niet voor de lange termijn.

Wat wel werkt? Wat ik denk dan he…. Vooral: je bewust worden van je eigen gedrag. De reden waarom je dingen koopt. Als je dingen koopt omdat je het je ontspant is het lastig te stoppen als je dat niet echt door hebt. Jezelf dingen ontzeggen en het vervolgens toch doen, levert dan alleen maar meer spanning op.

Vertel jezelf wat je wil.

Heb een visie voor jezelf. Omschrijf hoe je je leven wil leven. Hoe je wil dat je huis eruit ziet. Hoe je je dagen wil vullen. Hoe je je financiële leven geregeld wil hebben.

De persoon die je wil zijn, laat die een kilometers lang pinspoor achter zich als ze de stad in gaat, of koopt ze exact dat ene fijne ding waar ze naar op zoek was en heeft ze de moed niets te kopen als het niet goed genoeg is?

Springen de rommeltjes uit de kasten als ze ze opendoet, of liggen daar alleen, netjes georganiseerd, de dingen die ze nodig heeft?

Is haar huis een extra zorg of een schuilplaats, een plek om te ontspannen?

Past het kopen van dingen die je niet nodig hebt, in deze visie? Vermoedelijk niet.

Vind plaatjes van interieurs of outfits die je mooi vind. Vermoedelijk is er wel een rode draad in te vinden. Vraag je af: past wat ik nu koop, in dit plaatje?

Wacht dertig dagen.

De gouden regel. En ik zeg niet dat je altijd met alles dertig dagen moet wachten. Als je wasmachine is overleden is het een ander verhaal dan wanneer je besluit dat je nieuwe gordijnen nodig hebt. Als je een perfecte winterjas ziet met 70% korting en je oude hangt met touwtjes aan elkaar, is de keuze ook snel gemaakt. Maar er zijn zo veel dingen die je echt niet nodig hebt.

Pasgeleden wilde ik schoenenkasten. Ik zag ze in een home-tour bij iemand en dacht wow, dat staat netjes en strak!
Ik had al de man gevraagd of hij ze een keer mee kon nemen. Tot ik iets later bedacht dat dat een enorm slecht idee zou zijn. Schoenen (laarzen) hier zijn hier driekwart van het jaar modderig en nat. Al die rommel komt in de bakken te liggen en de voorkant zal ook niet erg schoon blijven, dus nog meer om te onderhouden. Na een paar jaar is de folie van ellende losgelaten en ziet het geheel erg haveloos uit. En dat de kinderen (of de man) hun schoenen netjes erin deponeren en de bakken dichtdoen is ook ijdele hoop.

Eigenlijk zijn de twee oude ivar kasten die in de ongebruikte wc staan, perfect. Af en toe veeg ik ze af, heel soms doe ik ze af met een sopje en hoe het eruit ziet maakt weinig uit, ik ben per dag ongeveer tien seconden in die ruimte.

Impulsaankopen zijn gevaarlijk! 🙂

Ga niet naar de winkel.

Of neem geen geld mee als je met iemand mee gaat. Of: gepast geld. Ga je voor een pak meel en een kilo appels, neem dan een briefje van 5 mee in plaats van je pinpas om te verhinderen dat je daarna met 50 euro aan dingen die je niet echt nodig hebt, buiten staat.

Doe andere dingen dan naar winkels gaan. Natuurlijk ‘moeten’ we de zelfstandige ondernemers die er nog zijn een warm hart toedragen maar dat kunnen we het beste doen door bij ze te kopen wat we nodig hebben. Zo veel mogelijk, zodat we de AH’s en andere monsterlijke corporaties links kunnen laten liggen.

Alles wat je koopt, geeft je een ‘verantwoordelijkheid’ ten opzicht van dat ding ding. Je moet het uitpakken, een plek geven, onderhouden, schoonmaken en uiteindelijk, zoals met 99% van de dingen die we aanschaffen, weggooien. Hoe minder van die verantwoordelijkheden we hebben, des te lichter voelt ons leven. En dat hebben we nodig, zeker nu!

Geef jezelf wat ruimte.

Aan puriteins gedoe en zelfkastijding hebben we ook niets. Als je zo geniet van het kopen van een paar leuke dingetjes voor je huis of een paar oorbellen of iets leuk voor je kinderen, geef jezelf dan een budget ervoor. En houd je eraan. Besteed je geld wijs en niet aan onzin. Maar:

Weet waarom je koopt wat je koopt

Waarom koop je dingen? Voel je je gefrustreerd? Gestrest? Ontevreden? Incapabel? Achtergesteld? Slecht in je vel? Bang om te kort te hebben?

Voordat je besluit met je pinpas te wapperen of ‘klik hier om te betalen’ aanklikt, ga bij jezelf na hoe je je voelt. Wil je de spullen kopen omdat je werkelijk meent dat ze bijdragen aan je plezier in het leven, of is het slechts afleiding van andere gevoelens?

Als je dingen koopt puur om niet met andere dingen bezig te hoeven zijn, is enige bezinning op zijn plek. En ik denk dat we (zeker nu… blabla) allemaal wat behoefte hebben aan afleiding. Of het nu gaat om films kijken, wijn drinken, eten, social media doorscrollen of was dan ook: soms is het fijn om ons even af te leiden als de ‘echte’ wereld eruit ziet als een doedelzak.

Maar wat je ook kan doen, is proberen deze gevoelens om te zetten in iets positievers. In plaats van dingen te kopen, maak een wandeling met een vriendin. Poets je ramen tot ze doorzichtig zijn. Doe iets fijns voor jezelf: een warme douche, een gezichtsmaskers, nagels lakken of wat dan ook. Lees een luchtig boek.

Uiteindelijk zorgen de meeste dingen die we kopen, alleen maar voor meer gedoe. Als de ‘high’ verdwenen is (zo ongeveer als de winkel uitloopt), is het een belasting geworden.

Neem afstand

In winkels zitten zelden ramen. Om je af te sluiten van de buitenwereld? Om je geest ‘gevangen’ te houden? Als je iets wil kopen, ga dan in elk geval even de winkel uit. Haal een paar keer diep adem. Wil je echt weer terug om het ding te kopen?

En: raak dingen niet aan. Als we dingen aanraken, schijnen we veel meer geneigd te zijn om het te kopen. Handen thuis dus 🙂