Bij twijfel niet bewaren :)

Het was weer eens tijd om te ontrommelen. In de kinderkamers, dit keer.

‘Dat had je toch net gedaan?’

Ja 😀 Vanaf dat de kinderen naar school gingen tot half september. Op het gemakje.

Inmiddels zijn we twee maanden verder en er sluipt van alles naar binnen met vier kinderen en hun moeder. Er waren ook dingen die ik eerder niet had aangepakt zoals een enorme berg viltstiften, maillots, potloden… en inmiddels waren er weer dingen zoals boeken, knutseltoebehoren en kledingstukken die niet (meer) gebruikt worden.

En gewoon een immense berg tekeningen. Ze hebben nu gezamenlijk een lege A4-tjes verbod tot ze elk notitieboekje dat ze nog hebben, hebben volgetekend (en dan nog zeuren om blaadjes uit mijn enige exemplaar…. 😀 )

Ik maak altijd eerst de la of kast of bak leeg. Dat is fijn, een heel nieuw begin, in een paar seconden. Dat motiveert! Lege ruimte is mooi.
Vervolgens leg ik alleen datgene terug dat ik zeker weten nodig heb en zeker weten ga gebruiken. De rest gaat direct in een doos met kringloopspullen, of in de kliko.

Als ik wel eens wat terug haal uit een doos met spullen kom ik er daarna altijd weer op terug en verdwijnt het uiteindelijk altijd alsnog. Omdat focussen op wat mag blijven, nuttiger is dan focussen op hetgeen dat mag gaan. De dingen op die manier bekijken, maakt mijn beslissingen helder.

Waar mogelijk probeer ik eenmaal een besluit te nemen en daar niet meer op terug te komen. Dingen terugleggen en denken dat ik het wel ga gebruiken als in een opgeruimde kast ligt: bij mij werkt het nooit.

Al die overbodige spullen maken het binnen de kortste wederom zo rommelig als het was. En dan blijf ik bezig.

Opruimen doe ik dus altijd met een vuilniszak en een doos voor de kringloop erbij. Twijfel = niet behouden.

Ik lees soms wel eens van mensen die dingen toch weer missen of denken nodig hebben en spijt hebben van hun opruimpogingen. Maar mijn leven is zo veel simpeler aangenamer met nog 20% van de spullen die ik ooit had, dat een klein beetje ongemak van iets dat ik niet meer heb en wat misschien nog eens vijf minuten nuttig zou kunnen zijn, in het niets valt.

Gisteren had ik geen vaas voor twee bossen tulpen die ik kocht voor 10 kronen per stuk. Ik hartje witte tulpen. Dan zou ik kunnen denken dat het vreselijk en ach en wee was dat ik geen vaas meer heb, maar in een halve minuut had ik de inhoud van twee glazen potten in kleinere potten overgegooid en nu staan de tulpen in twee grote weckpotten die ik als de bloemen zijn uitgebloeid, gewoon weer gebruik voor koffie, meel of wat dan ook.

Er is altijd wel een alternatief. We kunnen besluiten gewoon zonder iets te doen, iets te lenen, creatief te zijn…. Iets niet hebben, is geen drama. Denken in oplossingen, niet in problemen.

In de hele geschiedenis zijn we nog nooit zo bespuld geweest als nu en nog nooit hadden we zo het idee altijd te weinig te hebben.

Het is zo heerlijk om het huis weer te hebben ontdaan van overbodige rommel. Er zijn ruimtes waar ik zelden iets hoef te doen: de keuken, onze slaapkamer, de woonkamer, de klerenkast van mij en de man, de badkamer: af en toe vijf of tien minuten is genoeg om alles rommelvrij te maken. De gang, kinderkamers, de bijkeuken en de ruimte om het huis daarentegen: waah! 😀

Het geeft me weer helderheid, extra ruimte in huis en in mijn hoofd, ook al zijn het ruimtes waar ik dagelijks niet meer dan een paar minuten ben. Weten dat alles netjes en op orde is en dat wat er niet meer hoort, nu wel op de goede plek ligt (doos voor kringloop, papierkliko…) doet me goed.

Voor mij is niet twijfelen aan mijn eigen beslissingen de makkelijkste en meest eenvoudige manier om simpel en eenvoudig te kunnen leven en zo veel mogelijk plezier te hebben van een ‘leeg’ huis.

Nu alleen nog even een ritje naar de kringloop 😀