Kinderspeelgoed minimaliseren in een kwartier

Foto door Alexas Fotos op Pexels.com

Hebben je kinderen enorm veel speelgoed? Van dat lelijke plastic met 4590659683 kleine onderdelen dat alleen maar op de grond gegooid wordt of het onderwerp is van menig meningsverschil en gehuil?

Ik ben geen fan van speelgoed, zo veel moge duidelijk zijn. Het is ook niet nodig: als je leest hoe weinig (niets) ze hadden in de boeken van Het Kleine Huis besef je dat wat we ook toevoegen, overbodig is. De kinderen toen waren gelukkig met een lappenpop. Eentje. En een lolly voor kerst. En dat is niet de tijd waarin we leven, maar wel een les om te onthouden.

Je kinderen overvoeren met speelgoed is naar mijn idee dodelijk voor hun creativiteit. Waarom spelen ze zo leuk op vakantie in de caravan? En waarom kan dat niet thuis? Wellicht om dezelfde reden als dat wij ons daar zo fijn voelen: er is niets overbodigs om ons druk om te maken of over te stressen.

Maar natuurlijk kan je ook je eigen huis zo inrichten. Alleen het nodige. En waarom zou je bergen speelgoed, of tot en met een speelkamer hebben voor je kinderen omdat anderen het ook hebben, terwijl je er zelf krankjorum van wordt?

Mijn ervaring is dat kinderen zelden iets missen. Niet dat ik al hun speelgoed constant wegdoe, er komt ook maar heel weinig bij maar toen ze nog kleiner waren ging opruimen met de botte bijl altijd prima en zonder dat ze ooit nog vroegen om hetgeen dat mijn opruimwoede niet had overleefd.
Als ze wel eens ergens om vragen, antwoord ik dat het ‘beneden’ ligt en dat ze het kunnen pakken maar die moeite nemen ze eigenlijk nooit.

Als je wil weten of het werkt, een heel beperkte hoeveelheid speelgoed, is dat in een kwartiertje uitgezocht.

Je hebt nodig:

  • plek op zolder of in een kast
  • grote dozen of manden
  • slapende kinderen
  • goede zin

Je doet:

  • een passende hoeveelheid spullen voor je kinderen bedenken. bijvoorbeeld hun leeftijd + 3 stuks
  • de favoriete dingen uitzoeken. bijvoorbeeld duplo, een knuffelbeest, een speelhuisje en potloden
  • de collecties verkleinen indien te groot: een kuub duplo is echt te veel, net als meer dan twee van elke kleur kleurpotloden
  • de rest van de rommel naar boven brengen. uit het zicht van de kinderen.

Misschien vragen ze waar de spullen zijn gebleven. Dan kan je simpelweg antwoorden dat ze hun favoriete dingen nog steeds hebben en je kunnen vragen om dingen die ze missen maar dat je denkt dat ze meer plezier hebben in spelen als er niet zo veel speelgoed is en dat jullie altijd dingen zelf kunnen maken.

Hier gebruiken ze alles waar ze hun handen op kunnen leggen. De oude koffiemolen, de grote lege blikken van bierstroop, schelpen, takken, kastanjes, eikenoten, plakjes boom die achtergelaten zijn waar bomen zijn gekapt, bladeren en heel veel papier, kleurpotloden en touw.

Gisteren hadden ze een hut gemaakt met plakjes steen als borden, en mosselschelpen (de vogels laten ze kapot vallen op de rotsen naast het huis) als eten, blikken vol gras en modder (soep), wat houtblokken (vuur) en een paar planken (stoelen). Altijd zo grappig om die dingen terug te vinden.

Als je alles verwijdert uit je dagelijks leven, scheelt dat een heleboel stress. De dingen sorteren en uitzoeken kan je later doen. Dat geldt voor je keuken, je badkamer of je klerenkast net zo goed als voor het speelgoed van je kinderen. In een kwartier kan je in plaats van chaos, kalmte creëren.

En stuit het op protesten, dan kan je altijd in goed overleg iets meer houden, op voorwaarde dat ze het zelf opruimen. Want dat is ook een groot voordeel van heel weinig speelgoed: het blijft overzichtelijk genoeg voor ze om zelf op te kunnen ruimen, zo lang opruimen niet ingewikkelder is dan spullen terug in een mand leggen of op een plank zetten.

Want dat is het ook nog eens: al die pinterestwaardige bakken met verschillende types speelgoed, dat kunnen kleine kinderen zelden netjes houden. Je kan van een twee- of driejarige niet verwachten dat ie een grote brij speelgoed in zes bakken sorteert.

Buiten.

In plaats van plastic ding nummer zoveel te kopen of in ontvangst te nemen, is het misschien een idee om te investeren in een goed regenpak.

Hier gebruiken we in de winter meestal gevoerde regenpakken omdat echte winteroveralls te warm zijn. Didriksons, Helly Hansen, Norønna, Nordbjørn, CeLaVi en Lindbergh zijn merken met goede regenkleding maar ook H&M heeft (hier althans) best acceptabele kwaliteit.

Met kaplaarzen, een goed regenpak (kies een exemplaar met elastiek voor onder de schoenen), regenwanten en eventueel een regenhoed (er is geen slecht weer, alleen slechte kleding hé ;)) kunnen kinderen altijd comfortabel naar buiten, ook al regent het. Het is zelfs veel leuker, want je kan in enorme regenplassen stampen en rollen zonder nat te worden.

Buiten is alles beter.

Ik vind kinderen serieus een stuk leuker als ze geen bergen speelgoed hebben. Ze zijn er leukere mensen door en het scheelt mij een berg stress en gedoe.