Een goede tijd voor meer minimalisme.

Waarom zou je nu precies je overbodige spullen weg gaan doen? Wel, het is altijd de goede tijd om dat te doen maar nu nog wat meer dan anders, naar mijn idee.

Spullen bieden geen zekerheid. Althans, nutteloze spullen. De laatste tijd houd ik wel wat meer op voorraad wat betreft essentiële zaken als kinderkleding en -schoenen: als ik goede dingen vind tweedehands, dan koop ik ze. Ik heb er ruimte voor gemaakt in mijn kasten om het op maat op te kunnen slaan.

Maar verder zijn er natuurlijk zo veel dingen die we in ons leven houden met het idee dat er nog wel eens schaarste zou kunnen ontstaan. En ik moet zeggen dat dat me nu een stuk reëler in de oren klinkt dan een jaar geleden maar dan nog moeten we eerlijk zijn en bedenken hoe nuttig het is om iets bij je te houden omdat het ooit wel eens niet meer gemaakt zou kunnen worden als we het hele ding in de eerste plaats al kunnen missen als een gat in ons hoofd.

Een huis met alleen de dingen die we graag gebruiken of zien, geeft een helderder geest (stel je voor hoe erg het zou zijn als ik een huis vol rommel had :D).
Het schept ruimte in je hoofd voor andere dingen: als je hersens constant rommel of dingen om te doen registreren (al is het onbewust) en malen over niet essentiële zaken, wordt het maken van andere beslissingen of het maken van plannen, moeilijker.
Het zorgt dat je ziet wat belangrijk is. Mijn gezin, gezondheid, liefde. Niet de plaatsing van de vaasjes op het dressoir, wat de nicht van de kapper van de buurvrouw over me vertelde of de koers van mijn aandelen.
Het vermindert stress. Er is een reden dat een wellnesscentrum, waar je moet ontspannen, er niet uitziet als een bruine kroeg. En niets ten nadele van dat laatste maar in huis is enige orde gewenst.
Zo min mogelijk ‘gedoe’ zorgt ervoor dat we het hoofd boven water houden. Minder spullen, minder verplichtingen, minder financiële zorgen.
Het zorgt ervoor dat je weet wat je wil. Als je huis een wirwar is van impulsaankopen, dingen die je ook wel leuk vond toen je ze toevallig in de winkel zag, dingen waarmee je ooit nog wat wil doen of die ooit op een regenachtige dag nog van pas kunnen komen, verlies je jezelf. Net als wanneer je je administratie maar liever in een kast propt en negeert of je je druk maakt om wat anderen van je denken. Jezelf omringen met alleen datgene dat betekenis heeft zorgt ervoor dat je beter weet wat belangrijk is voor je (en vooral wat niet)
Het maakt je zorgelozer. Als je elke dag verantwoordelijk bent voor het ‘verzorgen’ van enorme bergen met overbodige spullen, levert dat kopzorgen op. Die dingen wegdoen, vermindert ook je zorgen.

Als ik zo min mogelijk overbodige spullen heb, kan ik zien wat belangrijk is in mijn leven. Wat ik echt nodig heb.

Het gaat me niet alleen maar om gezellig het huis opruimen maar ook om bewust leven met minder. Want hoe minder je nodig hebt, des te minder kwetsbaar ben je voor invloeden van buitenaf.

We kunnen nu nog allemaal volhouden dat het in het voorjaar weer zal zijn als in het voorjaar van 2019 maar dat gaat niet gebeuren. Er zullen massa’s bedrijven failliet zijn, familiebedrijven de nek om gedraaid worden en mensen worden massaal werkeloos. Er komt een storm op ons af die zijn weerga niet kent terwijl iedereen zich zijn vrijheden laat afnemen uit angst voor een virus dat niet dodelijker, hetzij iets geniepiger is, dan de gewone griep.

Zo min mogelijk afhankelijk zijn van luxe en comfort is belangrijker dan ooit. Omdat het je zorgelozer maakt. Omdat het zorgt dat je ‘wendbaarder’ bent. Minder vatbaar voor onheil. Baanverlies. Inkomensverlies.

Of het nu gaat om wat je eet, de kleren in je kast, de spullen in je huis, je verslaving aan ‘tech’, je afhankelijkheid van het internet, het gemak van je auto, je apparaten: less is more.

Hoe minder je nodig hebt, des te sterker je bent. En we zijn veel sterker, flexibeler en wendbaarder dan we denken. We hebben ons hele leven geleerd dat geluk, vindingrijkheid, creativiteit en genieten van het leven dingen zijn die we moeten kopen en laten maken door een ander. Dat is simpelweg niet waar.

In donkere tijden (wat het wat mij betreft zijn) moeten we de kracht vinden in onszelf en ons bevrijden van alles wat ons hierbij tegenhoudt.

Het kopen of hebben van dingen kan een afleiding zijn. En ik heb ook mijn afleidingen. We hebben bijna allemaal dingen nodig die ons afleiden. Kies ze wijselijk. En als het kan, zorg dat het iets is dat niet te ver buiten jezelf ligt.

Dus. Het is 11 graden, de zon schijnt, ik ga mijn bikini aandoen en spring in de zee.

Doei!