Je eigen leefomgeving respecteren.

Foto door cottonbro op Pexels.com

Er is een aantal dingen dat ik op een dag wil doen om te zorgen dat ik me goed voel in mijn lijf en in mijn huis. Ik maak elke avond of vroege ochtend een plan met de dingen die ik die dag wil doen. Ochtendroutine, 15 minuten extra hier of daar en wat andere, minder dringende zaken. Minstens een uur naar buiten. Iets bestellen of nakijken of een brief schrijven.

Pasgeleden zei iemand dat het typisch was dat ik mezelf nooit eens het plezier gunde van een dag de boel de boel laten of in een joggingbroek en zonder make-up rondlopen. Maar echt: ik kan mezelf niet erger pesten dan met ongeverfd gelaat en in iets dat je alleen maar kan omschrijven als ‘kloffie’ gaan lopen niksen. Dat is voor mij ook nog eens een perfect ‘recept’ om rotzooi te gaan lopen eten. Chaos compleet.

Natuurlijk is het heerlijk om een dagje minder te doen en te genieten van rust of van andere dingen. Het hoeft niet elke dag perfect in orde te zijn. De basis is toch wel in orde, het ontspoort echt niet zomaar.
En het verschilt ook van persoon tot persoon: ik heb een lieve vriendin die zichzelf trakteert op midden in de rommel Netflix te gaan kijken als daar de behoefte aan heeft en daarna haar huis te doen. Dat is haar manier van goed voor zichzelf zorgen en precies omgekeerd van die van mij. Als je energie krijgt en opknapt van een ‘pyjamadagje’ moet je dat natuurlijk niet laten.

Ik wil van elke dag een mooie dag maken, op wat voor manier dan ook. Door mijn mooiste kleren aan te trekken, iets te maken van mijn gezicht, geregeld een ander recept uit te proberen, door mijn kinderen zo netjes mogelijk de deur te laten verlaten en te zorgen dat het hier schoon, fris, licht en aangenaam is.

Mijn generatie is opgegroeid met het idee dat het huishouden iets is beneden je stand. Je moet van alles, maar je leefomgeving fris en proper houden is er niet een van. Maar, ongeacht wat je verder nog doet, een aangename en schone leefomgeving zonder rommel en stof van drie jaar op de plinten, is beneficiair voor iedereen. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Minder bezittingen hebben, direct achter jezelf opruimen en wat vaste routines ontwikkelen maken het huishouden geen eindeloze, ondankbare en nooit eindigende taak maar een ontspannende bezigheid.

Wat? Ontspannend? 😮

Er zijn twee manieren om ernaar te kijken. De ene is inderdaad die van ondankbare taak en vuil werk. De tweede is er een van dankbaarheid voor alles wat je hebt. Het dak boven je hoofd, de warme douche, het zachte bed, de gezellige woonkamer. Van de spullen die jou altijd ter dienst zijn, wat liefde teruggeven door ze in goede conditie te houden. Als een teken van liefde voor jezelf en je familie, want jij en zij verdienen een aangename plek om thuis te komen. (ook al stampen ze met baggerlaarzen of zanderige voeten op een pas gedweilde vloer).

Naar mijn idee hebben kinderen er ook meer aan om elke dag wat echte aandacht te krijgen, dan paps en mams heel de week nauwelijks te zien en op zondag heel de dag quality time te moeten doorstaan. En zo is het ook met het huishouden.

Hoe gaat het wat meer ‘vanzelf’?

 • Doe het meteen. De vaatwasser uitruimen kost 3 minuten, iets weggooien 3 seconden. Veel beter dan het elke keer zien liggen, of steeds in je achterhoofd hebben dat je dat nog moet doen.
 • Zorg voor voldoende opbergruimte. Niet om rotzooi in op te bergen maar om spullen wat ruimte te geven en te zorgen dat je alles makkelijk terug kan zetten en kan pakken in plaats van drie dingen te verschuiven en er vier op te tillen.
 • Heb een plek voor alles en houd alles op zijn plaats.
 • Benut kleine momenten: poetsen je kinderen hun tanden of zitten ze in bad, ruim dan snel even wat op of poets de badkamer. Ruim je aanrecht op terwijl je wacht op de waterkoker.
 • Zet je timer op tien minuten en doe zo veel mogelijk.
 • Maak een gewoonte van direct achter jezelf opruimen en leer je kinderen hetzelfde te doen. Langzaam meer zeker leren ze het.
 • Houd de entree van je huis opgeruimd. Binnenkomen en aangevallen worden door rommel en dingen die je nog moet doen, is niet zen enzo.
 • Iets is beter dan niets. Hoe klein ook.
 • Werk post direct weg.
 • Iets niet meer nodig, niet meer je maat of je stijl of je smaak? Weg ermee. Zet hiervoor een doos in de gang. Informeer je gezin hierover.
 • Man of kinderen kunnen prima hun deel doen maar je moet het gewoon even duidelijk vragen (‘kan je nu direct het vuilnis buiten zetten’, in plaats van ‘kan je ook even helpen?’
 • Stop met het kopen van dingetjes en spaar je geld voor een echt mooi ding.
 • Maak voor jezelf een schema dat werkt. Elke taak op een vaste dag of een wekelijks overzicht waarop je dingen kan afstrepen als je tijd en zin hebt ze te doen. Als je maar niet achter de feiten aanloopt en overzicht hebt.
 • Schrijf dingen die je te binnen schieten meteen op, op een vaste plek. Maak bijv. een gewone boodschappenlijst, een boodschappenlijst voor kledingwinkels of bouwmarkt, een lijst met concrete dingen die je moet doen (zonder in nutteloze details te verzanden) en wat je verder handig vindt. Dan is het uit je hoofd, en dat maakt ruimte voor andere dingen.
 • Overweeg een slowcooker: van te voren klaarmaken en ’s ochtends aanzetten, warm en lekker eten als je thuiskomt.