Een minimalistisch dieet?

Er waren meerdere mensen die het vroegen op instagram, dus vandaar een post over hoe ik op gewicht blijf. De meeste mensen komen heel langzaam aan naarmate ze ouder worden. Ik ging ook die kant op. Na vier kinderen in zeven jaar en constant trek was ik 64 kilo bij 1.70 en hoewel dat valt onder gezond gewicht, voelde ik me er alles behalve goed bij.

Langzaam begon ik te veranderen hoe ik at en dat was vooral minder, en met meer aandacht. Sinds een jaar of tien volg ik grotendeels het paleodieet. Niet heel strikt en de laatste tijd eet ik nauwelijks nog vlees maar meer peulvruchten en geen zuivel meer, maar wel havermout in de vorm van overnight oats.

Ik weet niet wat ik nu weeg, ik gok 53 kilo. En dat weeg ik al lang omdat ik dingen heb veranderd die ik vol kan houden.

Mijn tips:

Eet gezonde dingen.

Wat gezond is moet iedereen zelf beslissen maar naar mijn idee is het voedingscentrummodel met al z’n pasta, brood en tussendoortjes niet ideaal. Je merkt vanzelf waar je lichaam zich fijn bij voelt. Iemand die veel rommel eet is misschien gewend aan de pijnlijke gewrichten en rebellerende darmen maar het is heerlijk om zonder zulke dingen door het leven te gaan.

Ik weet dat ik me erg slecht voel als ik ’s avonds eet. De dag erna is mijn buik opgeblazen, vreselijk. Dus hoe graag ik ook soms nog iets zou eten ’s avonds, ik doe het gewoon niet. De ochtend erna ben ik daar altijd blij om. Ik merk het meteen als ik dingen eet die niet goed voor me zijn.

Toen ik nog brood at, dacht ik dat ik het prima kon hebben. Tot ik het een tijdje liet staan en vervolgens weer begon te eten.

Eet voor het lijf dat je wil, niet voor het lijf dat je heb

Er zijn genoeg dingen die ik graag lust die minder goed voor me zijn. Friet met mayonaise, melkchocola en meer. Ik denk voor ik iets eet of dit helpt bij het behouden van het lijf dat ik heb. Ja, ik ben heel tevreden.

De verleiding is groot om alle chocola op te vreten maar ik weet dat ik me daarna vreselijk voel, dat mijn lijf protesteert en dat ik me slecht voel wegens een gebrek aan zelfbeheersing. Het helpt totaal niet bij het lijf dat ik heb en wil houden.

Dus ik eet er heel weinig van. Vijf frietjes doen geen kwaad. Drie blokjes chocolade ook niet. Maar ik houd het daarbij.

Weeg je eten af.

We hebben de neiging te onderschatten hoeveel we eten. Hoe veel is 200 gram yoghurt? Hoeveel calorieën zijn dat? Hoeveel energie geeft een banaan? Hoe veel calorieën zitten er in het pizzabroodje dat je gedachtenloos tussendoor eet? (evenveel als in een lichte, gezonde avondmaaltijd)

Ik heb een tijdje afgewogen wat ik op mijn bord legde en ingevoerd in mijn telefoon om meer inzicht te krijgen in wat ik at. Dat was best verhelderend. Het telt heel erg snel op allemaal. Net als twee maal opscheppen bij avondeten.

Nu heb ik redelijk oog op hoeveel ik van alles neem. Ik tel zelden calorieën maar houd mijn porties klein. Ze zijn snel veel groter dan nodig.

Als je chips eet, weeg dan bijvoorbeeld 25 gram af in een bakje in plaats van op goed geluk de zak naast je neer te zetten en hopen dat je je in kan houden 😉 Zo waardeer je ze meer en blijft de ‘schade’ beperkt.

Eet niet, of weinig tussendoor

Tussendoor eten is net als ’s avonds laat eten een aanwensel. Soms heb ik echt veel trek om elf uur, of tegen vieren. Dan neem ik een appel, een wortel of komkommer. Geen standaard tussendoortjes zoals Evergreens of mueslibars die vol staan van de suiker en werkelijk niets voor je doen.
Tussendoor eten is belastend voor je lichaam.

Drink veel water.

We weten allemaal hoe belangrijk het is maar het is zo makkelijk te vergeten. Vaak voelen we dorst als ‘trek’ en gaan eten, terwijl we alleen maar een groot glas water hoeven nemen. Het is goed voor je huid, je spijsvertering, het kwijtraken van toxische stoffen, celvernieuwing en nog tal van andere processen in je lijf.

Eet je niet vol en eet langzaam

Leg geregeld je mes en vork neer, kauw goed en proef wat je eet. Het duurt even tot onze hersens het signaal ‘vol’ krijgen van ons lichaam. En dan nog, eet ik niet tot ik niet meer wil. Ik eet tot ik genoeg heb, dus geen trek meer heb. Als ik iets vreselijk vind, is het een vol gevoel. Hara Hachi Bu, volgens de Japanners: eten tot je voor 80% vol zit. Dat je nog best iets zou lusten maar dat je maag gewoon vol genoeg zit en je hongergevoel weg is.

Weersta de neiging om aan elk gevoel van ‘trek’ toe te geven

Het is niet natuurlijk voor ons lichaam om op elke wenk bediend te worden. In de natuur en de geschiedenis van de mensheid is er zelden altijd overvloed geweest. Het lichaam heeft tijd nodig om zich schoon te maken en op te ruimen. De spijsvertering wil ook af en toe rust, je hoeft je lichaam niet constant van energie te voorzien. Vasten heeft veel goede bijeffecten.

Het is hetzelfde als wanneer je constant spullen je huis in sjouwt: je bent altijd maar aan het opruimen en organiseren. Als je stopt met spullen kopen kan je tot rust komen en de rotzooi echt wegwerken.

Onder invloed van de voedingsindustrie is drie maal per dag eten en twee tussendoortjes er redelijk ingeramd. Maar veel mensen hebben niet eens trek ’s ochtends. Heel lang was het eten van twee maaltijden gebruikelijk.

Ik probeer minimaal veertien uur te vasten op een dag. Ik eet het laatste om half zeven ’s avonds en stel ontbijten zo lang mogelijk uit.

Aan tafel gaan met trek is fijn. Je waardeert alles wat je eet veel meer.

Als ik tussendoor trek heb, pak ik soms heus wel iets maar meestal neem ik een glas water en ga ik iets nuttigs doen of wandelen met de kinderen. Van op de bank zitten en geobsedeerd raken met je hongergevoel word je niet beter.

Als ik trek heb als we gaan eten, eet ik bewuster. Niet omdat ik nu eenmaal moet eten, want etenstijd maar… honger maakt rauwe bonen zoet 😉 Niet dat we rauwe bonen eten, maar eten wordt lekkerder als je er even op heb moeten wachten.

Pas op met eten met enorm veel kcal

Noten of olie: we gebruiken er snel te veel van. Een klein handje noten geeft zo 200 kcal en dan heb je amper iets op. Twee gekookte eieren en een wortel geven je 160 kcal en geven langere tijd een vol gevoel. Goede olijfolie op je sla is gezond maar je hoeft het er niet in te verdrinken, bijvoorbeeld.

Dus…

Er is een ‘cultuur’ ontstaan waarin zelfbeheersing wordt gezien als iets raars. ‘Je wil wel blijven genieten!’. Maar echt, ik geniet veel meer van een goed functionerend lijf waarop de meeste kleding prima staat dan van koek of chips. Ik houd meer van het gevoel dat ik heb na het eten van een groene salade met garnalen dan dat na een stuk taart, ook al kan dat laatste aantrekkelijker lijken.

Mensen zeggen dat kieskeurig zijn ongezond is, omdat je obsessief met eten bezig zou zijn. Vervolgens lopen ze zelf de deur bij de huisarts plat met een scala aan onverklaarbare klachten.

Kieskeurig zijn in een omgeving die je constant wil verleiden tot het eten en drinken van rotzooi, is noodzakelijk. Het is de omgeving die ongezond is, niet het gedrag dat dit probeert te vermijden.

Jezelf wat beperkingen opleggen omdat het simpelweg gezonder is, wordt gezien als je dingen ontzeggen zonder dat de voordelen daarvan worden erkend.

Ik heb behalve wat dwarse voedingsdeskundigen de afgelopen maanden niemand horen zeggen dat we misschien eens wat meer naar buiten moeten gaan en wat minder naar binnen moeten werken. Wat meer groenten en minder sneu vlees. Wat meer kruidenthee in plaats van cola en met een grote boog om alle dritt van de voedingsindustrie heen. Omdat dat zo maar eens veel effectiever is dan vaccineren en je vervolgens volstouwen.

Als je zoekt naar ‘longevity diet’ of de namen Valter Longo en Luigi Fontana vind je meer over het onderwerp van caloriebeperking, want daar komt het op neer.

Minimalistisch dieet?

Voor mij is dit de meest eenvoudige manier van eten: ik ontzeg mezelf niets, maar ik hoef het meestal ook gewoon niet. Ik houd van simpel eten.

Liever kwaliteit dan kwantiteit: als ik iets niet Heel Erg Lekker vind, eet ik het niet.

Ik beperk wat ik wel eet door minder te gebruiken. Overconsumptie gaat bijna ongemerkt maar je kan je lichaam afwennen van (te) veel eten, net zoals dat je jezelf kan afwennen te veel spullen te kopen. Focussen op kwaliteit.

Van dingen die niet zo gezond zijn, eet ik een derde van wat ik normaal zou eten. Ik heb mezelf afgeleerd te snacken of aan hongergevoel toe te geven -het is bijna altijd meer geestelijk dan lichamelijk, meer verveling dan een echte behoefte aan eten- en geniet meer van wat ik wel eet. Ik ben gezond, slank en mijn gewicht is al lange tijd stabiel, nadat ik in heel rustig tempo de extra kilo’s verloor.

Ik maak me nooit druk om wat ik eet, maar eet gewoon waar mijn lichaam zich optimaal bij voelt, met zo nu en dan iets voor mijn innerlijke suikerdraak of frietmonster.

7 gedachten over “Een minimalistisch dieet?

 1. Wat een mooie zin: Eet voor het lijf dat je wil, niet voor het lijf dat je hebt.
  Ik ben wel veel te zwaar. Overgang en BOEM een heleboel gewicht erbij. Plus een schildklier die besluit het kalm aan te doen. Ik voel mij ongelukkig in mijn lijf dus trek ik mijn conclusie en ga voor nog minder maar wel goed eten.
  Niet dat ik ooit zo mooi slank zal worden als jij bent, ik heb de bouw van een “moeke”, dus brede heupen en dikke kont. Ook toen ik nog 62 kilo woog (bij 1,75) was ik nog breed en schonkig en had nog maat 42 nodig.

  Dank je wel voor je vele mooie posts. Ik ben niet zo van het reageren maar nu kon ik het niet laten.

  Like

 2. Argh, wat een nare situatie van je overgang. Hormonen: zo vervelend als ze in de war zijn.

  Maar brede heupen en een kont, daar is niets mis mee toch 🙂

  Voor je minder gaat eten, ken je De Hormoonfactor? (https://www.dehormoonfactor.nl/) Er zijn meerdere van zulke programma’s. Maar jarenlange stress zoals zo te lezen bij jou met wellicht niet optimale voeding kunnen je ook doen aankomen, al eet je helemaal niet te veel.
  Met specifieke voeding of wat welgekozen supplementen zijn veel klachten te verminderen. Op pinterest is hier ook veel over te vinden als je zoekt naar hormone balance ofzo.

  Heel erg bedankt voor je reactie =)

  Like

 3. Heel goed hoe je dit beschrijft eenvoudig maar kwalitatief goed voedsel is belangrijk voor een gezond lichaam en leven. Ik heb mezelf een Get in shape cursus kado gedaan en daar veel geleerd. Onder ander veel dingen die jij beschrijft ! Sins dien gebruik ik geen suiker, brood en bijna geen melkproducten meer alleen Griekse yoghurt en voel mij stukken gezonder. Veel bewegen en 12 to 14 uur vasten na de avond maaltijd, en twee dagen in de week 24 uur vasten maken van mij een veel blijer en slanker persoon. Helemaal met je eens dat je kunt voelen wat goed voor je lichaam is en dat het heel belangrijk is er goed voor te zorgen. Lieve groet,

  Like

 4. Wel vasten, niet vasten. Ik heb veel geleerd van Ayurveda. Mijn type moet niet vasten en niet teveel salades eten. Juist warm voedsel, soepen, stews, warm drinken.

  Like

 5. Wat leuk om lezen, zoveel wijsheid die je met ons deelt die ik nu en dan vergeet 😉 De laatste tijd kwamen de Corona-kilo’s er vlotjes bij 😦 Ik las op jouw aanraden L’art de la simplicité (waarin gezegd wordt dat minder eten de belangrijkste vorm van vereenvoudiging is) en nu bezig in Why French Women don’t get Fat. Brengt veel bij me teweeg. Intussen al enkele dagen op het betere pad! Net als jij eindelijk begonnen met kcal tracken via Cronometer en ik verschiet echt wat voor impact sommige voeding heeft! Bedankt voor je blijvende inspiratie, op zoveel vlakken ❤

  Like

 6. Eensgelijks hoor 😗
  Succes met je nieuwe pad. Dit brengt voor mij echt veel rust op dat gebied. Hopelijk ook voor jou!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s