Wasroutine.

Een groot gezin betekent veel was.

Foto door Skitterphoto op Pexels.com

Zo, weer een open deur ingetrapt.

Dagelijks wassen in plaats van opsparen

Wassen met een niet stampvolle trommel is natuurlijk vloeken in de kerk in sommige kringen. Toch doe ik dat nu geregeld. Moderne wasmachines passen gelukkig hun hoeveelheid water aan aan de hoeveelheid was, en daarmee is ook het energiegebruik en dus verspilling lager. En hoera voor de ‘twintig minuten’ stand voor een kleine lading niet echt vieze kleding.

Elke dag wassen

Ik doe tegenwoordig elke dag een was. Soms twee. Soms nul, ik zet hem ook niet aan voor een onderbroek en paar sokken. Voorheen spaarde ik het een paar dagen op om dan in een keer een enorme puist wasgoed te hebben en er zwaar tegenop te zien daar iets mee te doen als het eenmaal gewassen in de machine zat. Het leek allemaal vreselijk lang te duren.

Ik volg grotendeels het systeem van Flylady, en die zegt: a load a day keeps the chaos away. En daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. In elk geval als het gaat om een gezin met vier kinderen.

Wassen na een dag dragen

Kleding voor de kinderen en de man als hij werkt gaat nu na een dag dragen in de was. Als dat niet gebeurt gaan er (onbedoeld) dingen met vlekken terug de kast in of moet ik ze om half acht terug naar boven sturen om iets schoons aan te trekken omdat me dan opeens een vlek van het avondeten van de dag ervoor opvalt. En kleding met vlekken, dat kan niet.

Ik heb ook simpelweg geen zin en geen tijd om elk kledingstuk ’s avonds in het half duister aan een uitgebreide vlekinspectie te onderwerpen dus alles gaat in de wasmand. Handdoeken ook, want zeker in de winter drogen ze niet helemaal tot het volgende gebruik en lekker warm uit de douche komen en je moeten afdrogen met een klamme handdoek is even erg als sokken die afzakken in je laarzen of een opkruipend hemdje of kruimels in je bed of niet kunnen slapen wegens een te warme kamer.

Droger of rekje?

Doeken gaan vaak in de droger. Ik gebruik voor bijna alles een wasbare variant in plaats van wegwerp en dat geeft een flink aantal lapjes om te wassen. Een was met kleding doe ik ’s avonds en ik hang het op boven de kachel.

Door de houtkachel of door de luchtstroom van de warmtepomp, is het bijna altijd droog de volgende ochtend en dan hoef ik het alleen maar te strijken en op te bergen, of klaar te leggen voor de kinderen om op te bergen. Strijken vind ik tegenwoordig een rustgevende bezigheid. Een leuk filmpje op youtube erbij en keurig nette stapels was aan het einde. Bovendien beter dan op de kont zitten.

Routine.

Het belangrijkste is, vind ik, het hebben van een routine. Elke dag een klein beetje is zo veel makkelijker dan in een keer een enorme berg. En ik denk dat een vlot verlopend huishouden belangrijker is dan die paar euro die je bespaart met alle bespaartips.

Ik blijf wel zuinig op sommige gebieden: ik gebruik heel weinig wasmiddel, azijn als wasverzachter, ik doe nog steeds met een bulkverpakking Sonnet wasmiddel die ik dik twee jaar geleden kocht. Ik was zo koud mogelijk. Als het straks weer beter weer is, gaat alles buiten aan rekjes. Maar voor nu is deze manier het fijnste, en het minste gedoe. En een glad verlopend huishouden zonder gedoe, daar houd ik van 🙂